Вести

Вучић: У Тирани постигнути конкретни договори о сарадњи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су у Тирани постигнути конкретни договори о сарадњи Србије, Северне Македоније и Албаније, а да ће све бити финализовано до следећег сусрета, у Београду, крајем јануара.

"Биће то историјски сусрет због онога што ћемо до тада завршити", рекао је Вучић после тројног састанка са премијерима Северне Македоније и Албаније Зораном Заевим и Едијем Рамом.

Вучић је рекао да је договорена већа узајамна сарадња служби и органа за ванредне ситуације, заједничко деловање ватрогасних и полицијских јединица у случају пожара, поплава, земљотреса... свега што су све три земље прошле.

Вучић је навео да је договорено и постојање јединствене датотеке служби безбедности:

"Биће умрежени системи да можемо да помогнемо једни другима и одмах и реагујемо и да сви капацитети буду доступни свима."

Вучић је најавио да ће до краја године бити конкретизовано и то да се само са личном картом може путовати у све три земље.

„Kада неко крочи на београдски аеродром нико га више неће заустављати у Скопљу или Тирани и обратно“, рекао је председник.

Kреиран је, рекао је, и софтвер за јединствено тржиште рада, што ће омогућити и веће привлачење инвеститора.

"Јединствено тржиште рада је договорено, па ако Албанац или Македонац пређе у Србију, довољно је да користи свој телефон или компјутер и да се пријави за жељу са радом. Дакле, ако Албанац пређе у Србију и пожели да ради, ми ћемо већ имати његове податке, јер смо умрежени. Тако ће бити и у обрнутом случају."

Kако је Вучић рекао, то значи да у року од пет дана се добија евиденциони број и радник може да ради на територији све три земље.

"То је револуција и фантастична вест. Покрићемо много рупа", рекао је Вучић и додао да ће то донети "драматичан прилив инвестиција, јер је странцима важно да имају сигурност."

Рекао је, такође, да ће на граничном прелазу Табановци бити повећан број прилазних трака и царинских вага, а да је од 1. децембра успостављена фито-санитарна инспекција.

"Покушаћемо додатно да се приближимо у царинама", најавио је председник и рекао да је циљ да царине раде 24 сата дневно.

Kако је Вучић рекао на састанку је било речи и о овлашћеним економским оператерима који не морају да прегледају камионе са робом на самом прелазу већ могу и пре или после прелаза.

Такође, Вучић је најавио разговоре и око зелене енергије, што неће бити лака тема због фидин тарифа.

 

Могу да разумем Приштину, али зашто БиХ неће....

Вучић је изјавио да ће договори у оквиру "малог Шенгена" донети напредак Београду, Скопљу и Тирани, те да би значили и другим земљама у региону, али, приметио је, "неки људи не разумеју реалност, не живе у садашњости и немају визију будућности".

Вучић је рекао да разуме одсуство Приштине, али његова памет не допире дотле зашто нема Сарајева, којем су ови договори свакако у интересу.

Председник поручује да је задовољан састанком:

"Добро сам ''израчунао'' српске интересе, поштујем регион и волим регион, али мој посао је да водим бригу о интересима Србије", истакао је.

Ако некоме све ово одговара то је, рекао је Вучић, БиХ, а зашто ти људи нису у иницијативи, његова памет не допире дотле.

"Мора да су много паметнији од мене, ако виде проблеме у свему овоме", рекао је Вучић.

"Разумем кад неко из Приштине каже да постоје политички разлози, ''мрзимо Србију, јер Србија неће да призна Kосово''. То не могу да оправдам, али могу да разумем да се налазе у продужетку изборне кампање и да нису сигурни да ли ће формирати владу, па ја то тумачим на тај начин, иако није добро када се понашате као партијски орјентисани, а не бринете о интересима, како ви кажете, земље, како ми кажемо, покрајинских органа власти, свеједно је, то су мало виши интереси и важнији од интереса партије", рекао је Вучић.

Када је реч о Црној Гори, пре неко вече је, рекао је Вучић, разговарао са председником Ђукановићем.

"И сутра ћемо отворено разговарати. Било би добро, важно. Ја не кријем да они то могу да одбију, свако може да одбије, никога не морамо да молимо, али мислимо да би то било добро, за Црну Гору и за цео регион", рекао је Вучић.

 

Они који протестују живе у прошлости и не виде будућност

Људи који протестују у Тирани против регионалног удруживања много су више окренути прошлости и без визије будућности, рекао је Вучић и истакао да је веома задовољан разговором који је у то време имао са премијерима Албаније и Северне Македоније, Едијем Рамом и Зораном Заевим.

Одговарајући на питање да прокоментарише протест на коме су се чули увредљиви узвици на његов и рачун Србије, Вучић је рекао да је навикао на протесте.

Вучић додаје да је то нормално у демократским друштвима и да у томе не види никакав посебан проблем, али рекао је да нико не може да очекује да погрдама може да промени нечији политички став.

"Нисам фасциниран када неко погрдама хоће да промени политички став, нећу свој однос променити нити ја, нити Еди Рама. Не иде то тако", рекао је Вучић и додао да се одлично осећа у Тирани пошто су према њему били гостољубиви и да нема ниједну примедбу на људе који су били у његовом окружењу.

Вучић је рекао да неки људи не разумеју реалност и не виде да иницијатива о регионалној сарадњи ће донети Београду, Скопљу и Тирани више новца, бољи животни стандард и омогућити останак и опстанак људи на својим огњиштима.

 

 

Извор: Танјуг/ ТВ Пинк