Вести

Лончар: Протест испред скупштине није реакција на мере

Министар здравља, Златибор Лончар, рекао је да протест испред Скупштине Србије није био реакција на мере уведене због короне, већ да је у питању нешто друго.

Лончар је навео да је ружна слика отишла синоћ у свет из Београда и да је тискањем испред парламента "урађено све супротно од оног што би требало радити да се смањи број оболелих и умрлих од корона вируса".

"Kада неко дође на протест са камењем, бакљама, праћкама, тада је све јасно ко стоји иза тога", рекао је Лончар.

Лончар је нагласио да се у ратовима није дешавало да се зауставе кола хитне помоћи и да су лекари и сестре кренули да интервенишу на позив учесника протеста.

Лончар је рекао да се ноћас проверио да ли су тачне тврдње младића са протеста да му је отац умро у Земунској болници, јер није било респиратора и да је добио потврду да је тај пацијент лечен у KБЦ Земун по свим протоколима, али да није истина да није било респиратора.

"Није истина да није било респиратора. У KБЦ Земун имамо 75 респиратора, никада више од 30 се не користи. Третиран је по протоколима, али није дало резултате", навео је Лончар.

Kако каже са короном се мора живети, а циљ државе је да се сачува здравствени систем и спашавају људски животи.

"Ако се настави овако нећемо моћи да примимо све људе. Не заборавите имамо и друге пацијенте. Морали смо да реаорганизујемо цео систем", навео је Лончар.

Поводом изјаве бившег градоначелника Београда Драгана Ђиласа, од пре десетак година када су били протести, да треба држава да казни изгреднике дугогодишњим казнама затвора, Лончар је рекао да би то требало применити за све који су синоћ палили и рушили, односно да треба применити закон.

"Синоћ су се само чуле увреде на рачун Вучића и ниједно друго име није поменуто", рекао је Лончар и додао да нико не сме да крши закон због тога што је неко злоупотребио његову младност и убеђења.

Лончар је рекао такође да држава мора да реагује и спроводи закон и да је циљ свих мера и свега што се ради да што мање људи заврши у болници.

"Али, овим људима није стало ни до чега, они навијају за корону и не мисле нам ништа добро".

Додају да више није ситауција као пре да ретко кога знамо ко има корону већ да сада све више људи зна ко око нас који су заражени.

 

Земунска има довољно респиратора

KБЦ Земун има 75 респиратора, а ни у једном тренутку у употреби није било више од 30 рекао је Лончар.

Лончар је рекао да су нетачне тврдње младића, који је синоћ на протесту испред Скупштине Србије рекао за једну телевизију да му је отац умро у Земунској болници, јер није било респиратора.

Лончар је за навео да је тачно да је отац младића лечен у KБЦ Земун, али да је неистина да није било респиратора.

"Болница Земун од првог момента има 75 респиратора и никада у употреби није било више од 30 машина. Отац младића је третиран по свим стандардима, био је и на неинвазној и на инвазивној терапији... покушано је све али на жалост није дало резултате", навео је Лончар.

Лончар је нагласио да су озбиљне оптужбе изнесене на рачун здравственог система, које су нетачне.

 

 

Извор: Танјуг