Вести

Вујовић: Имамо добар план за решење проблема загађења ваздуха

Јавни конкурси за подршку локалним самоуправама, које је расписало Министарство за заштиту животне средине, за циљ имају смањење загађење ваздуха, а министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић најављује да ће у више градова бити замењене котларнице, међу којима је и Крагујевац.

Вујовић  је рекла да ће то за Крагујевац бити велика ствар, јер је градска котларница један од највећих загађивача у том граду.

Министарство је расписало три конкурса - за обнову старих котларница, за пројекте суфинансирања смањења загађења ваздуха пореклом из индивидуалних извора и за пошумљавање.

Вујовић наводи да ће се захваљујући конкурсима побољшати стандард живота грађана, нарочито ако се, каже, у школама буду мењале котларнице.

"То ће свакако учинити бољи живот нашим малишанима. Нећемо овај проблем остављати неком другом, већ ћемо се суочавати са тиме", поручила је Вујовић.

Навела је да су индивидуална ложишта једни од већих загађивача и додала да ће се управо кроз расписане конкурсе домаћинства подстаћи да пређу на еколошки прихватљивије енергенте.

Подсетила је да је рок за пријаву на сва три конкурса 16. фебруар и позвала јединице локалне самоуправе да се пријаве.

 

 

Извор: Танјуг/TВ Пинк