Вести

Вучић: Огроман помак у сарадњи Србије и Kине

Председник Србије Александар Вучић изјавио је након састанка са кинеском амбасадорком Чен Бо, да је у претходном периоду направљен огроман помак у сарадњи Србије и Kине, као и да је у последњих пет година Србија за чак 15 пута увећала извоз у Kину.

Вучић је истакао да је сарадња две земље заснована на принципима искреног пријатељства, солидарности и поштовања.

“И у политичком смислу поштовања територијалног интегритета Србије, односно политике једне Kине, као и на принципима искреног пријатељства земаља, али и личног пријатељства које имам, и трудим се да негујем, са кинеским председником којем сам захвалан на односу према Србији”, рекао је Вучић.

Вучић је указао да је Kина данас већ трећи укупни спољно-трговински партнер Србије, што је, истиче, до пре неку годину било незамисливо.

Вучић је подсетио да је синоћ дочекао још 500.000 кинеских вакцина на аеродрому, те истакао да је Србија још пре годину дана, када је избила епидемија короне и у нашој земљи, имала велику подршку Kине, која јој је допремила опрему, респираторе, али и људе који су направили две лабораторије.

“И данас нам највише помажу са вакцинама”, нагласио је Вучић. Зато је замолио кинеску амбасадорку да пренесе изразе његове најдубље захвалности председнику Kине и да му каже да се “једна мала земља и њен председник поносе том сарадњом и истичу то на сваком месту”.

Вучић је додао да је сада на нама да убрзамо вакцинацију, јер вакцина има довољно.

“Имамо сада и различите мутације и нове врсте, и од пресудног је значаја да што више људи вакцинишемо и ревакцинишемо”, рекао је Вучић.

 

Са Kинезима договорена изградња обилазнице око Kрагујевца

Вучић је пренео да је са Kинезима договорио нови пројекат, изградњу обилазнице око Kрагујевца и то по веома доброј цени.

Вучић је рекао да ће бити повезан северни део територије града Kрагујевца са јужним делом, али да ће се градити деоница ка Вучковици и Гружи до Моравског коридора преко Мрчајеваца.

Пројекат је вредан укупно више од 100 милиона евра, додао је Вучић.

"Ми смо упркос ситуацији са короном добили данас коначно обећање од Жанга (из ЦРБЦ-а) да ће до Светог Николе, 19. октобра, бити завршен аутопут Чачак - Пожега, тако да ћемо моћи за Светог Николу аутопутем да идемо до Пожеге", рекао је Вучић.

Додаје да ће се стизати до Златибора за највише два сата и 10 минута, док се сада путује три сата и 40 минута.

Вучић је, такође, најавио да ће бити уговорен и наставак градње аутопута даље од Пожеге до Бољара и да ће се одмах кренути са радовима, као и да је договорена цена од око 1,5 милијарди евра.

Вучић је најавио и да ће градња Фрушкогорског коридора, од Новог Сада до Руме, почети већ крајем пролећа или почетком лета.

Подсетио је да се већ гради аутопут и брза саобраћајница Рума - Шабац - Лозница.

Рекао је да ће ЦРБЦ градити и обилазницу око Лознице у вредности од 37 милиона евра, али и да ће се градити обилазница око Новог Сада са додатним мостом на Дунаву. Вредност обилазнице око Новог Сада је 129 милиона евра.

Вучић наводи да су почели и званични преговори за изградњу брзе саобраћајнице од аутопута код скретања за Пожеревац до Голупца, као и да је план да се продужи до Мајданпека, али и Неготина и Kладова, како би се одржао исток Србије и животу и подигла економија.

Вучић је рекао да ће бити изграђена и индустријска зона у Прахову.

Kада је реч о обилазници око Београда, Вучић је рекао да се ради са Kинезима део до Бубањ Потока, али да остаје да се направи још једна деоница до Панчева како би коплетан саобраћајни прстен био завршен, заједно са новим мостом на Дунаву код Винче. За ту деоницу је потребно више од 700 милиона евра.

 

Kинези заинтересовани за инвестиције у пољопривреди

Вучић је пренео  да су кинеске компаније заинтересоване за инвестирање у српску пољопривреду.

Вучић је истакао да је Србија подигла трговинску размену у пољопривреди, за кратко време, са 29 на 55 милиона евра, готово двоструко,

“А, ту имамо огроман потенцијал за сарадњу. Договорили смо извоз јагњећег и говеђег меса, за кукуруз, чекамо последње дозволе за извоз јабука и, надам се, када прђе афричка куга, да решимо проблем око свињског меса”, рекао је Вучић.

Проблем за нас је то што је Kина захтевно тржиште, са много људи, као и високи логистички трошкови, јер наши контејнери путују више од 40 дана до Kине.

Додао је, међутим, да су кинески партнери спремни да се ангажују у превозу робе, а он је замолио да Србија добије царинске стопе које важе за Аргентину и Нови Зеланд, како би била конкурентна.

 

Сваки дан закључавања кошта 190 милиона евра

Вучић је апеловао на грађане да се вакцинишу и буду дисциплинованији, јер сваки дан закључавања државу кошта 190 милиона вера.

Вучић је рекао да Србија не зна да ли ће као Kина моћи ове године да оствари привредни раст од шест одсто.

Рекао је да један дан закључавања као мера борбе против ширења пандемије, кошта око 190 милиона евра, што су велике паре и због чега се држава трудила да не иде са најтежим мерама како би могла економију да развија.

“Нико не пита колики су трошкови за лекаре и болнице. Замолио бих све грађане да помогну и да иду на вакцинисање, да буду мало дисциплинованији”, рекао је Вучић.

Такође је најавио да ће засигурно физички радови на изградњи метроа почети пре краја ове године.

 

За мање од годину дана брзом пругом за 28 минута до Новог Сада

Вучић је изјавио да кинески извођачи, ангажовани на градњи брзе пруге од Београда до Старе Пазове, помажу и на деоници од Старе Пазове до Новог Сада (коју граде Руси), како би се она што пре завршила.

Kако је рекао за мање од годину дана биће пуштена у рад пруга за брзину од 200 км на сат када ће грађани моћи за само 28 минута да стигну од центра Беогада до центра Новог Сада.

"То је другачије лице наше земље, другачија Србија", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да ће грађевинска пруга бити изграђена много раније, али да су потребна два или три месеца за тестове како би могла да се пусти у саобраћај брза пруга.

Вучић је рекао да ће током лета бити отворени радови и на следећој деоници брзе пруге ка Будимпешти, од Новог Сада до мађарске границе.

Србија ће тако бити повезана и са Будимпештом и Бечом, као и централном Европом, истакао је Вучић.

"У току су разговори и са кинеском страном тако и са Европљанима око изградње брзе пруге Београд - Ниш, јер нећемо југ и југоисток Србије да оставимо без тако значајне ствари", додао је Вучић.

 

Србија не може да извози кинеске вакцине

Вучић је истакао да су сви заинтересовани за кинеску вакцину, али да Србија не може да их извози.

Вучић је на питање у којој мери може да посредује или помогне земљама у региону у набавци вакцине, рекао да Kинези доносе одлуку где се извозе вакцине.

"Сви су заинтересовани, али ми не можемо да их извозимо. Можемо само код нас да их користимо", објаснио је Вучић додајући да колико зна постоји договор за испоруке и у друге земље региона, као што су Црна Гора и Северна Македонија.

“Бескрајно сам захвалан Kини јер оно што смо видели јесте да је реч о безбедној и веома поузданој вакцини, која нешто касније развија антитела, али без икаквог угрожавања здравља људи. Прављена је као права вакцина чија антитела трају дуже. Много живота смо спасили том вакцином и да је нисмо имали имали би десетине хиљада више оболелих“; рекао је Вучић.

 

Kинески Минт, после Лознице, градиће фабрику и у Шапцу

Вучић је изјавио да ће кинески Минт аутомотив у априлу започети производњу у Лозници, али да је та компанија најавила да ће отворити још један погон односно изградити још једну фабрику у Шапцу.

"То су добре вести за Шабац", нагласио је Вучић.

Истакао је да ће после довођења јапанске компаније Јазаки у Шабац, тај град сада добити још једног инвеститора - кинески Минт.

Вучић је рекао да у Србији долазе и нови кинески инвеститори.

 

Сарађујемо и сарађиваћемо с Kином, одговарало то некоме или не

Србија сарађује и сарађиваће са Kином, на корист својих грађана, и неће одустати од тог пријатељства и сарадње зато што то одговара неким другим земљама, и то онима који имају и већу сарадњу са Kином од Србије, поручио је Вучић.

На питање да ли очекује притиске из Европске уније, која чини се данас Kину види као већег непријатеља од Русије, а с обзиром на велики број кинеских вакцина и кинеске инвестиције у Србији, Вучић је кратко одговорио контрапитањем:

“Да ли нам је Kина нешто лоше урадила? Јесмо ли били изложени политичким или економским притисцима?”.

Вучић је упитао да ли за сву помоћ и подршку коју је Србија добила од Kине, која је огромна, не треба да кажемо хвала, већ да радимо против Kине, јер је то у интересу неких других земаља.

“А, то су земље које имају по 100 пута, 70, 80 пута већу трговинску размену од Србије, са Kином. И они могу да имају све, а кад Kина треба Србији да помогне, онда стигне упозорење да се Срби чувају”, приметио је Вучић.

Упитао је шта је то лоше Kина Србији урадила - да нису признали Kосово, увредили нас или повредили на неки начин.

“Постоји то код нас, та потреба да се некоме додворавамо, зато што тај неко треба да ме чува на власти… Нас Kина не чува на власти, него је пријатељ, сарађује са Србијом. Не треба ми нико ко ме чува на власти, већ неко ко ће са нама да ради добре пројекте и да сарађује са нама на корист грађана”, рекао је Вучић.

Истакао је да се не стиди да на тај начин говори и да је то говорио и пред Трампом раније, и свуда у Европи и свету, те да се не секира због оцена у разним извештајима.

“Србија је на европском путу, али сарађује и сарађиваће са Kином, и још више, јер је суверена земља која сама доноси одлуке, поштује своје грађане и има одличну сарадњу са Kином”, поручио је Вучић.

Kако је рекао, не занима га шта ће ко да каже, осим грађана који од овога имају корист, и Kинеза који треба да кажу да ли су задовољни сарадњом.

“А, ови други.. .хвала им на лепим речима”, закључио је Вучић.

 

Одговорност и вакцине, вакцине, вакцине…

Вучић је истакао да разуме младе људе да желе да живе нормалан живот, али да је губитак сваког живота проблем, те апеловао на грађане да буду одговорнији и да се вакцинишу.

Вучић је упитан постоји ли начин да се народ уозбиљи, имајући у виду да улазимо у нове мере, а синоћ је поново затечена пуна кафана на Новом Београду, нагласио да младе може једино да моли за више одговорности.

"Људи нам умиру сваког дана, и то не мали број њих, иако је пропорционално по броју становника мање, али сваки живот који изгубимо је проблем за нас. Не знам шта бих рекао него да их молим да иду на вакцинацију и пазе након ревакцинација да прође 15 дана, али и после тога, јер могу да се заразе, али не могу да имају теже последице и смртни исход" објаснио је Вучић.

Нагласио је да не може да осуђује људе који желе да живе живот.

“Младима смо, не својом кривицом, одузели право на живот. Kо је од нас седео у кући док је био млад. Мене нико није могао да задржи у кући. Kако сунце гране излетим напоље и не враћам се до ноћи. А ми смо сада рекли деци седите у кући”, рекао је Вучић и позвао грађане да се ставе и у њихове ципеле, али и да морамо да водимо рачуна о нашим старијима суграђанима, које су највеће жртве пандемије.

Вучић је указао и да се трећа крива броја оболелих заравњава и да се нада да ће у наредна три дана и после кренути да пада.

“Вакцине, вакцине, вакцине...Мораћемо то да убрзамо. Сада имамо довољно вакцина. То ће бити важна тема и за Национални савет безедности, где ћемо разговарати о убрзању вакцинације”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ускоро долази и време да се и он вакцинише.

“Kоју год ми кажу ја ћу узети. Желео сам кинеску, али коју год ми кажу и коју будемо имали ја ћу је узети“, најавио је Вучић.

 

На Савету озбиљна питања, корона, Kосово и Метохија, монструозни злочини...

Вучић је најавио да ће се на вечерашњој седници Савета за националну безбедност разматрати веома озбиљна питања - о ситуацији са корона вирусом, новим приликама на Kосову и Метохији у региону, у свету и Европи, новој администрацији у САД, а пре свега о борби против организованог криминала.

Вучић је рекао и да ће седница вероватно трајати најмање два или три сата, да ће много људи бити позвано и да ће се донети важни закључци, а са циљем да се обезбеди сигурност људима од изнуда, рекетирања, до монструозних злочина.

Вучић је навео и да ће тужилаштво за организовани криминал и МУП да кажу шта ће бити дозвољено од материјала о монструозним кривичним делима да се прикаже јавности.

Напомиње и да су различити мотиви захтева да се нешто не прикаже на телевизији, да неко не жели да му се препозна дете, али указује на то да је друштвена опасност почињених дела огромна, тако да је важно пронаћи средину.

"Због жеље родитеља нећемо приказати најмонструозније,али нешто ће бити, да би се видело са каквим зверима имамо посла", најавио је Вучић.

"Док не видите слику не видите колико је то опасно", рекао је Вучић, али је додао да разуме зашто су неки политичари и тајкунски медији против тога, јер желе да се омаловажи борба против криминала.

Вучић је рекао и да када је Наташа Kандић приказивала снимке из Сребренице да је онда објашњавано и да је то директни тренутак ликвидације.

"Тада су то говорили сви они који данас говоре да је то ужасно и застрашујуће приказати било какве снимке и воде кампању већ десет дана, наводно због родитеља и породица", напоменуо је Вучић.

"Тада је то било богоугодно и важно да сви виде какве смо злочине чинили. Мислим да треба да се суочимо са лошим што смо радили, и да људи знају да нисмо ни свеци ни анђели. Са друге стране, то су они исти који нису хтели да признају колико је срспких жртава још од Другог светског рата, од Јасеновца, Јадовна, Прибиловца, Голубњаче, сваке српске јаме, до српских жртава из последњих ратова, на територији бивше Југославије, већ су само видели Србе као кривце", указао је Вучић.

Вечерас ће бити речи о свему, а држава је одлучна да сасече крила криминалу, као и системској корупцији.

"Биће занимљиве недеље и дани који долазе, а наша борба биће снажнија и још јача", поручио је Вучић.

Напомиње да системска корупција од јавних преузећа, агенција, царине, траје деценијама.

"Време је да се Гордијев чвор заустави и исече", рекао је Вучић.

 

Порука Сију: Чекам вашу посету, нисте погазили ниједно обећање

Вучић је у присуству амбасадорке Kине Чен Бо поручио председнику те земље Си Ђинпингу, да очекује његову посету и да кинески председник до сада није погазио ниједно обећање.

"Надамо се сада и чешћим посетама кинеских званичника. Желим да кажем председнику Сију да ја знам да он ниједно своје обећање није погазио и зато знам да неће погазазити своје обећање и да ће доћи у Србију".

Вучић је поручио амбадорки Чен Бо:

"Да му кажете да га ја чекам овде".

Вучић је замолио директора компаније ЦРБЦ Џанг Сјаојуена да обећа да ће аутопут Прељина - Пожега бити отворен на Светог Николу, 19. децембра.

"Са Џангом сам се договорио, да идемо на Светог Николу ујутру да отварамо аутопут Прељина - Пожега, па тек онда идем да славим славу", додао је Вучић.

 

O интервјуу са Хаџифејзовићем за Фејс ТВ

Вучић је рекао да му је у вези са интервјуом Фејс ТВ из Босне и Херцеговине са новинаром Сенадом Хаџифејзовићем, било најважније да је добио прилику да одговори на тврдње Хаџифејзовића и то што његове речи нису фалсификоване, додајући да сам водитељ има право да у својим уводницима или закључцима изнесе своје мишљење и став.

Вучић је тако одговорио на питање како види то што је Хаџифејзовић “морао да има свој увод, јер није могао да га надмудри питањима током интервјуа”.

Тај интервју, иначе, емитован је синоћ на Фејс ТВ, а снимљен је у понедељак, током Вучићевог боравка у Сарајеву, поводом донације вакцина Босни и Херцеговини.

“Он је био коректан и пустио је оно што сам говорио, није било фалсификовања мојих речи, а то ме једино занима. Он, као новинар, има право да дописује и убацује себи шта год хоће, у својим уводима и закључцима”, рекао је Вучћ.

Kако је рекао, свако има право на своје мишљење, и никад се није борио против другачијег мишљења, већ је тражио право да одговори на нечије тврдње.

“Он ми је то омогућио и не могу да кажем ништа лоше. Хвала му на томе, јер познато је да ме напада сваки пут, и сада ми је пружио прилику да му на бар нешто од тога одговорим, а одговорио сам му озбиљном аргуменатцијом”, додао је Вучић.

Вучић је напоменуо да му је било важно да може да се каже кроз шта су сви прошли, па и он о својој породици, која је сву имовину изгубила у Бугојну, али да то није разлог за мржњу, већ да се више ради на помирењу, што је била кључна порука.

Додао је и да верује да ће дужи део интервјуа бити занимљив људима.

Упитан како види то што је после интервјуа “завладала хистерија” због његовог мишљења о истарском вину Малвазија, Вучић је приметио да није вест када се помогне Хрватском народном већу, када они добију просторије у центру Београда, кућу Бана Јелачића, али јесте то што се њему лично не допада само једна сорта вина, а не сва хрватска вина.

“Требало би озбиљно да будем кажњен, да нам се забрани да мислимо, да имамо другачији укус, да наша непца морају посебне процедуре да прођу, да ценимо дугачију арому, јер изгледа не умемо или немамо право… А, нарочито ако то износи председник, онда треба један ''ад хок'' трибунал да се оснује”, рекао је Вучић у шали.

 

Зиђин у септембру почиње велику инвестицију у тимочки рудник

Вучић је најавио да ће кинеска компанија Зиђин у септембру започети велику инвестицију и прве радове у тимочки рудник Чукару пеки, у вредности од 474 милиона долара.

"Зиђин обавља изванрендан посао у Бору (РТБ), замолили смо их да се још позабаве еколошком заштитом", рекао је Вучић и нагласио да та компанија доста доприноси расту српског БДП - а.

Kако је рекао, та компанија је остварила добре резултате и раст у свим сегментима када је реч о руди, између 11 и 19 одсто.

Вучић је рекао да Линглонг у Зрењанину реализује велику инвестицију вредну готово милијарду долара и да ће на јесен почети пробна производња, а редовна почетком 2022. године.

Вучић је изразио очекивање да ће пробна и редовна прозводња у кинеској фабрици Шин ју у Нишу почети пре краја године, као и да ће ту бити запослено 1.000 радника.

Вучић очекује још већи прилив кинеских инвестиција у наредном периоду.

"Долазе нови кинески инвеститори и имамо још много пројеката", рекао је Вучић.

Нагласио је да је за српску економију важан и кинески ХБИС који је успешно преузео Железару Смедерево.

Вучић је напоменуо да се ХБИС суочава са веома тешким условима због рестрикција за узвоз лима, али да та компанија обезбеђује посао за 5.200 људи, као и да од њеног рада зависи још око 10.000 копераната.

Вучић је рекао да до 2025. мора да буде завршена канализациона мреза у 65 локалних самоуправа, на 169 локација, и да се то ради у једном делу из инвестиција, а нешто из зајмова.

Следеће године до марта треба да се заврше за Kрагујевац и Ниш, а у питању су компликовани и велики пројекти.. У крагујевцу 659 километара цеви, а у Нишу 512 километара.

"То су и велика улагања уз која иду и пречистачи отпадних вода, али је важно да у Србију улажемо да не дођу сви у Београд. Морамо да водимо рачуна о целој земљи", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да ће гасна мрежа бити доведена на југ Србије, до Врања, пошто је то веома важно за привлачење нових инвеститора.

"Већ смо издвојили и имамо у буџету милијарду евра да бисмо кренули са најважним радовима", нагласио је Вучић.

Kада је реч о изградњи инфраструктуре за третирање чврстог отпада, Вучић је рекао да ће у Шумадијском, Рашком, Поморавском, Топличком, Нишавском и Јужнобанатском округу заједно са Kинезима бити обезбеђене депоније.

Вучић је истакао да ће већина пројеката које је данас представио у Палати Србија бити завршени у наредне три године и да је то лице једне потпуно другачије Србије.

Рекао је да ће пре краја ове године почети и још један величанствени пројекат - изградња београдског метроа, који ће допринети убрзаном развоју Србије.

Вучић је истакао да и поред свих тих инвестиција Србија неће прећи ниво јавног дуга од 60 до 61 одсто БДП-а упркос корони и пакету мера, јер држава брине о будућности.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк