Вести

Вујовић: Како да нам се не понови Потпећко језеро

Питање плутајућег отпада на Лиму и Дрини, решавање проблема отпада, те размена искустава у изградњи рециклажних центара, биле су главне теме разговора делегација министарства заштите животне средине Србије и Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма Црне Горе.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић је после састанка изјавила да постоји добра воља две државе за сарадњу у овим областима и да је договорено скорашње потписивање Споразума о разумевању.

Подсетила је да је у јануару одржан састанак делегација Црне Горе, Босне и Херцеговине и Србије, после чега су све три земље радиле на формирању радних група и уклањању дивљих депонија на притокама Дрине и Лима.

"Формирање такве радне групе је договорено и у Србији а данас смо са црногорском делегацијом разговарали о следећим корацима како би се избегло понављање ситуације као што је била она са Потпећким језером", рекла је Вујовић.

Истакла је да постоји спремност и воља за сарадњом и око управљања отпадом, фабрикама за прераду отпадних вода.

Вујовић је подсетила да је у Србији већ завршен конкурс и да се ускоро очекује потписивање уговора за подизање баријера на рекама, пре свега на Лиму, како би се зауставио пливајући отпад.

 

 

Извор: Танјуг