Вести

Весић: Решавамо проблем водоснабдевања у Гроцкој

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је својом покретном канцеларијом насеља Умчари, Живковац и Камендол у општини Гроцка и разговарао са грађанима о свим проблемима са којима се сусрећу у свакодневном животу. Догађају су  присуствовали чланица Градског већа Тања Поповић,  секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић, секретар за привреду Милинко Величковић, председник општине Гроцка Драган Пантелић, директор ЈКП "Београд пут" Иван Тејић, као и представници других градских предузећа.

Весић је рекао да насеља која је обишао припадају јужном делу Гроцке, а да највећи проблем тог дела ове општине представља водоснабдевање.

"Због тога је најважнија вест коју сам саопштио грађанима да ће до краја новембра бити расписан тендер за изградњу шесте и седме етапе регионалног водовода Макиш-Младеновац. Што се Гроцке тиче, радови у Ритопеку су сада већ при крају, па би до краја новембра требало да буде пуштена вода. Радови на изградњи одвојака за Гроцку и Врчин су у току и преостаје расписивање тендера за последњи део који ће обухватити Умчаре, Пударце, Дражањ, Камендол и Живковац. Када посао око тендера буде завршен, очекујем да ћемо у првом или другом месецу следеће године добити извођача радова, док ће изградња трајати 18 месеци. На тај начин ћемо коначно решити проблем водоснабдевања у општини Гроцка. Када сам 2013. године преузео функцију у Граду Београду, код Зучке капије затекао сам потпуно затворен и прекинут водовод, што је требало да значи да је неко одлучио да Гроцкој, Младеновцу и Сопоту вода није потребна. Од тада смо урадили велики посао како би регионални водовод Макиш-Младеновац био завршен", рекао је Весић.

Весић је додао да је договорено да у насељу Умчари почне изградња вртића, коју ће финансирати Град Београд.

"За изградњу вртића потребно је око 25 милиона динара и општина већ наредне седмице може да распише тендер. Разговарали смо и о другим проблемима, попут санације одређених улица, због чега ће ЈКП "Београд пут" изаћи на терен и направити анализу надлежности, јер су неке улице у надлежности града, а неке у надлежности општине. Видећемо након тога шта може да се уради током остатка текуће, а шта следеће године. Постоје одређени проблеми везани за железницу у насељима Умчари и Дражањ, о чему ћемо разговарати са руководством "Железница Србије". Мислим да је разговор са грађанима био изузетно продуктиван и да смо практично све проблеме "ставили на сто" и разговарали о томе шта можемо да решимо. Били су присутни и грађани из Дражња, које сам обавестио да већ у наредних седам до 10 дана почиње реконструкција Улице Народног фронта. У питању је улица дужине 1,2 километра, а биће урађени тротоари, као и бетонски канали. То ће решити дугогодишњи проблем који датира од претходне реконструкције која није урађена како би требало. Такође, у Умчарима ће зграда која је била предвиђена за фабрику воде, а која се неће користити јер се гради водовод, бити претворена у затворену пијацу и општински услужни центар, где ће бити и градских и републичких шалтера како би људи ту решавали проблеме са којима се сусрећу", истакао је Весић.

Према његовим речима, главна вест за становнике насеља Живковац је реконструкција истуреног одељења ОШ "Мића Стојковић".

"Школа је у веома лошем стању, а реконструкцију ће радити општина. Град Београд ће за реконструкцију школе обезбедити девет милиона динара већ следеће недеље. Пројекат је завршен и општина може одмах да распише тендер, изабере извођача и крене са радовима. Када је у питању изградња водоводне мреже, овде је неопходно да се прво уради секундарна мрежа како би се насеље 2023. године прикључило на регионални водовод Макиш-Младеновац. Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда ће расписати посебан тендер за секундарну водоводну мрежу у Живковцу, а вредност радова је око 45 милиона динара. На тај начин ово насеље ће моћи да се прикључи и користи техничку воду из насеља Умчари. Коначно, када регионални водовод буде завршен, пијаћа вода ће стизати секундарном мрежом из Макиша. Постоји и један проблем који је у надлежности општине Смедерево, о чему ћу причати са руководством те општине. У питању је 650 метара пута који је важан за становнике овог дела Београда, али је у надлежности општине Смедерево", рекао је Весић.

Говорећи о насељу Камендол, Весић је истакао да је одвојен новац из буџета како би се уредила месна амбуланта.

"То је тражила општина, а Град је обезбедио новац. Колико сам разумео, за то је такође урађен пројекат. Причали смо и о "БГ возу", како би општина Гроцка могла да "уђе" у пројекат иако то није било предвиђено. Гроцка је једина приградска општина која није била обухваћена тим пројектом, а железничка пруга већ постоји", додао је Весић. Весић је истакао да кроз разговоре са грађанима посредством покретне канцеларије жели да "пробуди" и друге институције, како би се одређене ствари побољшале и повећао квалитет живота грађана. Све то није могуће уколико немамо директну комуникацију и уколико нисмо упознати са проблемима са којима се људи сусрећу", закључио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг