Вести

Мали: Данас почиње да се остварује вишедеценијски сан Београђана

Министар финансија Синиша Мали најавио је да је све спремно да почну радови и да је данас историјски дан који су чекале генерације наших грађана. Министар је изјавио да не може да сакрије понос и скине осмех са лица, јер данас почиње да се остварује вишедеценијски сан грађана Београда и Србије.

"Деценијама се говори о овоме. Рекли смо да ћемо данас кренути у изградњу, и то и чинимо! На терену је велики број радника, машина, а Београд ће 2028. године имати завршену и у функцији прву линију метроа, 2030. године другу линију", најавио је Мали.

Истиче да је ово важан пројекат за грађане Београда, за становнике Миријева, Карабурме, Палилуле, Београда на води, Чукарице, Бановог брда…

"Прва линија има 21 станицу и она повезује ова насеља, док ће друга линија повезати Бежанијску косу, Нови Београд, Земун, Славију и Миријево. Трећа линија повезаће грађане Вождовца са Новим Београдом и Бежанијом. Замислите колико ће то променити град", рекао је Мали.

Подсећа да ће метро утицати на цене квадрата, те да се очекује да ће оне бити више за 40-50 одсто. Овако се, како је рекао, подиже вредност сваког дела града кроз који метро буде пролазио.

"Ово је пројекат који потпуно мења перспективу и изглед града", рекао је Мали.

Истиче да су за припремне радове обезбеђена средства у буџету, као и за део који раде кинеске фирме и део који раде Французи.

"Ово је пројекат који радимо најозбиљније могуће. Чули смо милион пута у прошлости да ће се почети са његовом изградњом, а ми то обећање испуњавамо. Обезбедили смо новац и, с обзиром да је реч о највећем развојном пројекту у земљи, на њему ће радити 40-50 великих компанија, око 500 средњих и мањих компанија и на десетине хиљада радника", рекао је Мали.

Истиче да не постоји пројекат који појединци нису критиковали и сматрали "преваром".

"Све смо то прошли, али смо се борили и изборили, па тако уместо најружнијег дела Београда имате најлепши део престонице и највеће градилиште у овом делу Европе. Смејали су нам се због Београда на води, смејали су се нашим сновима, али смо их остварили", рекао је министар и додаје:

"Они који се смеју су имали шансу у прошлости. Имао је Драган Ђилас могућност да направи Београд на води или Београдски метро, па није урадио ништа. Напунио је своје џепове, а грађанима Београда оставио дугове. Наши снови су другачији и хоћемо да остваримо све оно што смо сањали деценијама, а оно што обећамо, ми и испунимо".

 

 

Извор: ТВ Пинк