Вести

Брнабић: Тужно и лицемерно што ЕУ не види сопствену кривицу

Председница Владе Републике Србије  Ана Брнабић  реаговала је на саопштење Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) у коме се званичници Београда и Приштине позивају "да прекину са запаљивом реториком, јер ће бити одговорни за насиље".

"Да је ЕУ урадила свој део посла - осигурала примену Бриселског споразума и гарантовала основна људска права Србима на КиМ - ствари би данас изгледале много другачије. Зато, молим вас, прекините са лицемерјем", поручила је Брнабић.

Брнабић је приметила да би неко гледајући ову изјаву ЕЕАС-а, могао да помисли да је данас 1. април, а не 14. август и да "мора бити да је у питању нека (врло неслана) шала".

"Пуних 175 дана, Аљбин Курти провоцира оружани конфликт са Србима. И то у години која ће остати упамћена као година у којој је Курти истим тим Србима на Косову и Метохији одузео најосновнија људска права - забранивши им да гласају. Осим бескорисне писане изјаве, ЕУ није учинила баш ништа овим поводом", указала је Брнабић.

Брнабић је истакла да је насупрот томе, мото председника Александра Вучића и Србије јасан, а то су мир и стабилност.

"Ближи нам се десет година од потписивања Бриселског споразума који ЕУ једноставно не може да спроведе. Чак и сама ЕУ признаје да не могу да натерају Куртија да успостави Заједницу српских општина - окосницу Бриселског споразума", навела је Брнабић.

"Тужно је видети да ЕУ не види сопствену кривицу за то где се данас налазимо", поручила је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг