Вести

Весић: Важно да влада буде компактна и ради као тим

У данашњој емисији "Добро јутро Србијо" гостовао је члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић који је истакао да је важно да влада буде компактна и ради као тим, јер ће пред њом бити велики изазови због енергетске и економске кризе која ће ове године захватити Европу, а биће још тежа следеће године. 

"Ми смо се као држава спремили. Имамо довољно енергената и основних намирница, али смо део Европе, а не изоловано острво и делићемо њену судбину када су у питању економија и енергетска безбедност. Важно је што је председник Вучић био у посети УАЕ. Потписао је неколико уговора од којих је најважнији уговор о обезбеђивању милијарду долара под веома повољним условима. На тај начин је показао колико се бори за Србију, као и да Србија преживи", рекао је Весић.

Весић је нагласио да ће време које долази бити нека врста ванредне ситуације, као и да ће нам требати огромни напори да заштитимо стандард становништва, да обезбедимо довољно енергената и хране и да наставимо са економским развојем у кризи.

"Ми смо се боље спремили за тежак период од осталих држава, али као део Европе не можемо да избегнемо последице које се дешавају у ЕУ. Нова влада ће бити кризна и такве људе и захтева", рекао је Весић. 

Према његовим речима, нова влада мора да нађе друге механизме и обезбеди да има довољно намирница и да реагује на време, јер је веома важно да знамо шта нас све чека. 

"Рат у Украјини ће очигледно дуго трајати, али без обзира на дужину трајања рата и како се буде завршио последице ће трајати годинама, а можда и деценијама. Између Русије и Европе ће се направити зид тежи него гвоздена завеса после Другог светског рата и комуникација међу њима ће се свести на минимум. Наша политика јесте и остаће војно неутрална, али политички идемо ка ЕУ и морамо да разумемо где је наша позиција у свету и да немамо штету што водимо овакву или онакву политику. Нисмо увели санкције Русији јер водимо принципијелну политику.  Не верујемо у санкције и то је политика које се држимо. Покушавамо да имамо добре односе са свима, али да не радимо на своју штету", истакао је Весић. 

Весић је нагласио да све политичке странке треба да буду окупљене око исте идеје, а то је да је интерес Србије најважнији без обзира на политичке разлике и да кроз тај блок се коначно ујединимо око најважнијих питања, као што су Косово и Метохија, економски развој земље и да коначно као Срби разрешимо дилеме које постоје вековима. 

"Исте дилеме смо имали и пре скоро два века. Морамо као друштво да имамо јединствен став. То је суштина тог блока. Уколико председник Вучић буде успео да уједини странке око најважнијих политичких и националних интереса земље успеће оно што нико у историји модерне Србије није, а сви су покушавали. Тај покушај је вредан дивљења, без обзира како ће се завршити", поручио је Весић.

 

 

Извор: ТВ Хепи