Вести

Брнабић: Белгија подржава приступање Србије Европској унији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је данас у разговору са потпредседницом Владе Краљевине Белгије Петром де Сатер да су билатерални односи двеју држава добри  и да постоји потенцијал за даље унапређење политичког дијалога и сарадње између Републике Србије и Краљевине Белгије, а пре свега у области економије.

Брнабић се уједно и захвалила потпредседници Владе Белгије на подршци коју пружа Србији на европском путу.

Брнабић је навела да је у мандату одлазеће Владе постигнут значајан напредак по питању унапређења основних права, а пре свега у области родне равноправности и забране дискриминације, подсетивши и на усвојене законе који регулишу ове области.

Када су у питању економски односи, премијерка је изразила снажно опредељење за даље привлачење белгијских инвеститора у Србију, а који су до сада најчешће улагали у сектор трговине, пољопривреде, инфорнационих технологија и обновљивих извора енергије.

Де Сатер је истакла да Белгија заступа „строг, али правичан“ приступ процесу европских интеграција, те да у том контексту подржава приступање Србије Европској унији и реформе које на том путу спроводи.

Она је уједно истакла и спремност за унапређење сарадње двеју  држава на нивоу локалних власти.

Брнабић је изразила захвалност потпредседници Владе Краљевине Белгије на залагању и посвећености у стварању чвршћих веза двеју  земаља.

Потпредседница Владе Краљевине Белгије Петра Де Сатер се заједно са председницом Владе Србије Аном Брнабић јуче обратила на отварању Међународне конференције о људским правима, која се у Београду одржава у оквиру Европрајда.

 

 

 

Извор: Танјуг