Народна скупштина

Мали: Ми ћемо се делима борити за интересе грађана

У Скупштини Србије настављена je расправа о предложеном буџету Србије за следећу годину.

Министар финансија Републике Србије Синиша Мали указао је на то шта значи бити лицемер, те закључио да ће се борити за интересе грађана делима.

"Премијерка Ана Брнабић је јасно изложила шта значи бити лицемер и то поткрепила примерима. Подсетићу вас да је пред вама предлог Закона о потврђивању споразума о зајму, пројекат чисте енергије и енергетске ефикасности између Републике Србије и Међународне банке за обнову и разој који има за циљ меру унапређења енергетске ефикасности, увођење одрживог грејања, уградњу кровних соларних панела код домаћинстава. Дакле, пар екселанс закон који се односи на зелену агенду. Интересантно је да се посланик који се јавио залаже за све то, али су гласали да се закон и не нађе на дневном реду. То је по мени дефиниција лицемерја. Под број два, каже исти посланик: "Мали зелени папир". Па није мали зелени папир. Било је више тих зелених папира, а нисте се чак ни потрудили да буду на рециклираном папиру, а онда сте данас због Шолака дошли са десет, двадесет папира и то у већем обиму и то у боји и то такође не на рециклираном папиру управо промовишући шта? Зелену агенду?", рекао је Мали одговарајући опозиционим посланицима у Скупштини.

 

Огромна је разлика у економији сада и пре 10 година

Реформе које су у Србији вођене од 2014. године довеле су до тога да је у време највеће светске кризе Србија најбрже растућа економија у Европи, изјавио је Мали одговарајући на критике појединих опозиционих посланика у Скупштини Србије да се не ради довољно на економском развоју земље.

Мали је поредећи време пре 10 година и садашње рекао да ћемо ове године први пут имати бруто друштвени производ већи од 60 милијарди евра, а пре 10 година он је износио 33,7 милијарди.

"Бројке су егзактне и оне кажу да нам је јавни дуг у БДП сада 54 одсто, а преузели смо дуг од 79 одсто. Стопа незапослености је била 25,9 одсто, а сада је 8,9 процената“, рекао је Мали.

Додао је да у време претходне власти није било улагања у животну средину, ни нове ауто-путеве као ни изградњу  канализационе мреже те да је војска била урушена док се сада  улаже у њу и војска се модернизује.

"Наш кредитни рејтинг је само за један ниво испод инвестиционог,  девизне и резерве злата су на рекордном нивоу. У њихово време просечна плата је била 331 евро док ће у децембру ове године бити 720 евра, а за годину дана очекујемо да буде 820 евра“, истакао је Мали.

Када је реч о исплатама пензија навео је да је у јуну 2012. године на државном рачуну било само 8,5 милијарди динара док је за исплату пензија било неопходно 40 милијарди.

"Не поновило се“, рекао је Мали и додао да данас пензије расту и да ће након новембарске повишице од 9,0 одсто следеће године уследити још једна од 12,1 одсто.

 

 

Споразум за изградњу брзе пруге Београд-Ниш 22. децембра

Мали је изјавио да ће 22. децембра бити потписан споразум о изградњи брзе пруге Београд-Ниш, наводећи да се наставља са политиком равномерног регионалног развоја Србије.

"Када је регионални развој у питању, нема града и места у којем у протеклих 10 година није урађен неки километер локалних путева или да није улагано у магистралне путеве, фабрике, радна места, животну средину, вртиће, школе, болнице. Потрудили смо се да развијамо сваки крај наше земље и да нам цела земља иде напред”, рекао је Мали у Скупштини Србије.

Мали је навео да је у протеклих 10 година отворено 250 фабрика, као и да је незапосленост рекордно ниска.

"Урадили смо и јужни и источни крак Коридора 10 како би тај део Србије учинили доступнијим и атрактивнијим (за инвеститоре)”, рекао је Мали одговарајући на критике да се не улаже у југ Србије.

Наводећи да ће за десетак дана бити потписан  споразум за изградњу брзе пруге Београд-Ниш, Мали је рекао да ће то бити додатни подстицај за развој југа Србије и целе наше земље.

Мали је коментарисао и предлоге опозиције да треба увести порез на екстрапрофит за компанију Зиђин, рекавши да они који то говоре треба да кажу како је такође могуће да због тога инвеститор напусти Србију и да више хиљада људи остане без посла.

"Зиђин запошљава 7.000 људи на истоку Србије. Да ли смо заборавили како је то изгледало пре 10 година? Просечна плата у тој компанији је данас 110.000 динара. Замислите када таквом инвеститору кажете "нама се снило, па нам мило да уведемо порез на екстрапрофит, а они кажу, хвала лепо, ми одосмо из Србије”, рекао је Мали.

Мали је упитао ко би у том случају преузео одговорност.

Мали је током расправе рекао и да је у Србију до новембра уложено четири милијарде евра директних страних инвестиција.

 

 

Држава се сваког дана бори за нова радна места и нове фабрике

Мали је рекао да се буџет не пуни тако што се наплаћује порез када то држави падне на памет.

"Како некога није срамота да говори о екстрапорезу на НИС, а тај исти је продао НИС. Што сте продали НИС?", питао је министар, одговарајући на критике које је изнела Мариника Тепић.

Мали наводи да је Србија постала атрактивна за инвеститоре, а нашој земљи то даје шансе за нова радна места.

Буџет за пољопривреду ће бити 79,7 милијарди динара, а највећи део тог новца ће ићи за субвенције, навео је Мали.

Пре 12 година је тај број био 20,1 милијарда динара, тврди министар. Мали је рекао да су три теме постале најважније, а прва од њих је здравство. Број два је енергетика, а број три храна и безбедност хране.

Буџет за културу износи 14,1 милијарду динара, навео је Мали.

"Ми настављамо са инвестицијама, настављамо са пројектима", констатовао је министар.

"Рекордни буџет за пољопривреду није случајност", навео је Мали.

Број запослених се мери бројем људи који раде и ту нема претеране методологије, тврди Мали.

Мали је рекао да је пре 20 година у Србији радило 2 милиона и 20 хиљада људи. 1.866.000 запослених је било 10 година касније, тврди Мали.

"Од 2012. године до 2022. године имамо 2.300.000 запослених. Повећање од 440.000 запослених", рекао је министар.

Мали је рекао и да се држава свакодневно бори за нова радна места и нове фабрике.

"На пар тема хоћу да се осврнем. Када је регионални развој наше земље у питању ја мислим да нема града или места у нашој земљи у којем у протеклих 10 година није урађен који километар локалног пута, водоводне мреже, канализационе мреже", рекао је Мали.

Мали је навео да су се трудили да се сваки крај наше земље развије са циљем да не буде само Град Београд центар. Навео је колико је фабрика отворено.

"Имате рекордно ниску незапосленост управо из разлога што смо се трудили да побољшамо инфраструктуру како би та места учинили атрактивнијим и ту отворили радна места", навео је Мали.

Мали се осврнуо на развој железница те нагласио:

- За пар година брзи возови ићи ће и до Ниша. То ће бити тек додатни подстицај, Ниш па доле скроз до Прешева. То говори о озбиљности развоја наше регионалне политике.

"Чули смо пар нетачних информација око наших прихода. Мислим да смо сви заједно били овде пре само три недеље када сте гласали ребаланс буџета 2022. године, па смо рекли да имамо веће приходе у буџету за 192 милијарде динара управо због тога што смо конзервативно планирали приходе за ову годину. Повећање прихода за 2023. годину је 7,8 одсто. Не може конзервативније од тога", рекао је Мали.

- Чули смо коментар једног посланика: Ви пројектујете инфлацију. Ја да будем искрен први пут чујем да држава пројектује инфлацију, али бићу озбиљан па ћу рећи да је ово инфлација која није изазвана код нас већ да је то светски проблем.

Мали је додао да држава преузима терет ове кризе, као што је преузет терет кризе која је била изазвана Ковидом 19.

- Веома је важно за шта се задужујете. Они су се тада задуживали да би надокнадили мањак у буџету, да би то што се задужују отишло у потрошњу а не у стварању БДП, а ми стварамо нове километре пута управо како треба да се ради.

- Коначно око Зи Ђина и екстрапореза. Надам се да онај који помиње екстрапорез да је добро размислио о последицама својих одлука. Има неких земаља које то планирају за енергетски сектор. Зи Ђин запошљава 7.000 људи на истоку Србије. Знате колика је просечна плата у Зи Ђину - 110 хиљада динара, рекао је Мали и подсетио на чињеницу да се данас тај део Србије развија.

Мали је рекао да када је у питању увођење екстрапореза у питању да постоји могућност да би инвеститори отишли из земље, те упитао ко би онда преузео одговорност.

- Дакле, економија је мало више одговорна категорија. Ми имамо политику да доводимо инвеститоре.

Мали је рекао да се Србија приближава плану да до краја мандата ове владе просечна плата буде 1.000 евра.

- Када год немате аргумената, неко од вас крене да вређа, рекао је Мали те навео да га то не интересује већ да га занима само будућност грађана Србије.

- Приближавамо се плану и циљу који смо дефинисали, односно који је председник Вучић дефинисао да ће просечна плата до краја мандата ове владе бити 1.000 евра. То је најважнија вест за грађане Србије.

Мали је подсетио колико болница је изграђено, а колико је реконструисано. Такође, је објаснио колико је километара путева направљено.

Мали је објаснио на примерима како ова власт брине о будућности грађана Србије.

- Протеклих недеља чули смо претње да ће неко сносити последице, неаргументоване изјаве и незнање. Економија је нешто озбиљније. Оно што јесте резултат онога што смо урадили довело је до тога да и поред економске кризе у свету, Србија две последње године буде комулативно најбрже растућа економија у Европи. Малопре смо чули произвољну изјаву да нема реформи, нема ничега, све је ово илузија, па ајмо само да погледамо сваки макроекономски индикатор данас и какав је био пре рецимо 10 година, па да упоредимо где је Србија данас, а где је била тада. Ако погледате стопу раста наше економије, нашег БДП. Први пут ћемо ове године имати преко 60 милијарди евра вредности БДП. Вредности свега што смо произвели ове године у нашој земљи, када саберете и робе и услуге. Пре 10 година вредност БДП била је 33,7 милијарди. Дакле, економија је егзактна наука, бројке су егзактне ствари. Можете лако да упоредите да ли је 60,2 веће од 33,7, рекао је Мали те наставио даље објашњавајући посланицима.

- Ако погледате стопу незапослености, 2012. године 25,9 одсто. Сваки четврти у Србији пре само 10 година није имао посла. Данас је стопа незапослености на историјском минимуму и 8,9 одсто. У њихово време преко 50 досто младих је било без посла.

Мали је подсетио да се тада није причало ни о енергији, да је војска била урушена, да није било нових болница.

- 331 евро просечна плата пре 10 година и сада просечна плата са повећањем у децембру ове године биће 720 евра. У децембру месецу наредне године биће 820 евра, навео је Мали.

Мали је подсетио да бивша власт на рачуну није имала ни новац да исплати пензије, а да су сада пензије повећане.

Мали је указао на то шта значи бити лицемер, те закључио да ће се борити за интересе грађана делима.

- Премијерка је јасно изложила шта значи бити лицемер и то поткрепила примерима. Подсетићу вас да је пред вама предлог Закона о потврђивању споразума о зајму, пројекат чисте енергије и енергетске ефикасности између Републике Србије и Међународне банке за обнову и разој који је имао за циљ меру унапређење енергетске ефикасности, увођење одрживог грејања, уградњу кровних соларних панела код домаћинстава. Дакле, пар екселанс закон који се односи на зелену агенду. Интересантно је да се посланик који се јавио залаже за све то, али су гласали да се закон и не нађе на дневном реду. То је по мени дефиниција лицемерја. Под број два. Каже исти посланик: "Мали зелени папир". Па није мали зелени папир. Било је више тих зелених папира, а нисте се чак ни потрудили да буду на рециклираном папиру, а онда сте данас због Шолака дошли са десет, двадесет папира и то у већем обиму и то у боји и то такође не на рециклираном папиру управо промовишући шта? Зелену агенду?, рекао је Мали одговарајући опозиционим посланицима у Скупштини.

 

 

Буџет за просвету биће 265 милијарди динара

Министар Мали се захвалио посланицима на "конструктивној дискусији".

Буџет за просвету биће 265 милијарди динара, а пре 10 година 161 милијарду динара, рекао је Мали.

- Зашто нисте улагали у образовање када сте били на власти?, питао је Мали опозицију.

Мали наводи да ситуација у просвети није идеална, али тврди да се држава бори да расту плате наставника и професора.

- Радимо све што је у нашој моћи да наша деца остану у Србији, рекао је Мали.

 

 

Извор: РТС 2/Новости/Танјуг