Вести

Селаковић на обележавању годишњице смрти краља Петра Првог

"Краљ Петар нам је још тада рекао да када имамо слободу, њу треба да користимо да бисмо себе усавршавали и оно што је код нас лоше поништавали, ако то не радимо у слободи, онда идемо ка губитку слободе", рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић на обележавању 102. годишњице од смрти краља Петра Првог Ослободиоца.

Министар Селаковић подсетио је да је краљ Петар уздигао Србију демократски, привредно, економски, научно и културно на завидан ниво у Европи тог времена, као и да је кроз Балканске ратове и Први светски рат довео до ослобођења и уједињења нашега народа.

"Иза њега остао је испуњен Косовски завет, остала је ова предивна Маузолеј црква на Опленцу, али и много тога другог по Србији. Зато је и битно што се овога пута, на данашњи дан, овде окупило доста наших људи, јер је и то потврда да као и држава, као власт се трудимо да не заборављамо оне који су овој земљи донели слободу, који су је ојачали и који су је уздигли", истакао је министар Селаковић током обраћања у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Говорећи о култури сећања, министар Селаковић рекао је да су у последњих пет година подигнута три споменика краљу Петру, споменик у Суботици, Бачкој Паланци и Новом Саду.

"Чувајући културу сећања, ми у ствари стварамо Србију за будуће генерације и за наше потомство, а угледајући се на светле примере из наше прошлости, као што је краљ Петар Први Карађорђевић Ослободилац, идемо управо тим путем, путем јачања, грађења Србије која је политички, економски, војно, али и научно држава, не само европског, већ светског нивоа", закључио је министар Селаковић.

Министар Селаковић положио је венац и одао почаст краљу Петру Првом, као и  представници Министарства одбране и Војске Србије, представници општине Топола, Задужбине "Краљ Петар Први" и удружења грађана опредељених за неговање традиције ослободилачких ратова Србије.

Свету архијерејску литургију и парастос краљу Петру Првом, служио је епископ шумадијски господин Јован.

 

 

 

Изор: Танјуг