Вести

Весић: Изградња саобраћајне инфраструктуре је важна за Србију

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић изјавио је да очекује да само у Београду око 50.000 нелегалних објеката добије прикључак за струју, воду или грејање, чиме ће грађани који живе у таквим објектима остварити своја људска права. 

За мање од три недеље, 15. септембра почиње рок од 30 дана за све који живе у нелегалним објектима да се пријаве за прикључење на струју, воду, грејање или канализацију, у складу са изменама Закона о планирању и изградњи, које је иницирао председник Србије Александар Вучић.

Министар Весић појаснио је да ће грађани подносити пријаву у општинама у којима живе.

"Ту ће подносити пријаву, попуњаваће формулар, који је већ у општинама. Потребна документација се лако прибавља, грађани треба да приложе купопродајни или уговор о поклону, а уколико то не поседују, могу да приложе изјаву оверену код нотара, да у том објекту живе са породицом“, рекао је министар Весић.

Министар Весић посебно је нагласио да се ова могућност не односи на инвеститоре, нити на пословне објекте.

"Грађани са потврдом из општине одлазе у надлежна предузећа са којима склапају уговоре и плаћају прикључак по регуларној цени“, навео је министар Весић.

Министар Весић напоменуо је да је рок од 30 дана, од 15. септембра до 15. октобра, искључиво предвиђен за пријаве, односно да не значи да ће грађани у том периоду добити прикључак, јер динамика прикључивања зависи од капацитета самих предузећа, техничких карактеристика објекта и друго. 

Министар Весић позвао је све општине да се добро припреме за процес пријаве грађана, да отворе посебне шалтере, ангажују додатне људе како би се захтеви брже решавали, као и мобилне тимове који ће на терену помагати грађанима да попуне формуларе.

Зато ће, додао је министар Весић, Министарство послати упутство локалним самоуправама, како би јасно знале шта су њихови задаци, као и приручник за грађане у којем ће бити објашњена цела процедура.

Министар Весић навео је и да сада постоји могућност да стамбене заједнице од осам или 10 станова, могу да поднесу захтев за прикључак за целу зграду.

"Покушали смо и надам се успели да предвидимо све ситуације у којој могу да се нађу грађани, јер нам је идеја да грађани остваре основна људска права, без прејудицирања исхода захтева за легализацију. Право на прикључак не значи да су легализовали објекат“, рекао је министар Весић.

 

Објављен јавни позив за заштитне рамове за тракторе

Агенција за безбедност саобраћаја данас је расписала јавни позив за субвенционисану доделу заштитних рамова за тракторе, за шта је Миниситарство грађевинарства, саобраћаја и инфарструктуре ове године определило чак 125 милиона динара, рекао је министар Горан Весић.

Министар Весић указао је на то да су у последње три године у саобраћајним несрећама у којима су учествовали трактори погинуле 83 особе, а повређене 542, и то само на путевима.

Навео је да у Србији има око 100.000 трактора без заштитних рамова.

"Зато је важно да омогућимо пољопривредницима да добију рамове и да тако заштите своје животе“, истакао је министар Весић.

Како је рекао, од средстава издвојених за ову годину биће произведена 3.422 заштитна рама. 

У претходној години су произведена 4.652 рама за тракторе, и њихова подела је увелико у току, додао је министар Весић.

"Сада је расписан јавни позив за доделу следеће године и ја позивам све који испуњавају услове да се јаве и тако заштите свој и животе других учесника у саобраћају. Безбедност у саобраћају нам је изузетно важна. Желимо да заштитимо све угрожене групе, а возачи тарктора су једна од њих, на који морамо да обратимо посебну пажњу на путевима“, апеловао је министар Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк