Вести

Весић: Српски инжењери и менаџери учиће у Кини

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић изјавио је да ће група српских инжењера и менаџера у области железничке инфраструктуре следећег месеца отпутовати у Кину, како би од кинеских колега стекли искуство у управљању брзим пругама.

Министар Весић подсетио је да су у току радови на изградњи деонице брзе пруге од Новог Сада до Суботице, у дужини од 108 километара, који ће бити завршени до краја наредне године.

"Већ 2025. године, након што наши мађарски партнери заврше свој део од Будимпеште до границе, брзом пругом спојићемо два главна града. Овим пројектом мењамо лице наше земље. У Србији се никада нису градиле брзе пруге и искуство које наши стручњаци буду стекли у Кини, биће драгоцено и за њих, за будуће инжењере, за одржавање пруге", истакао је министар Весић.

Посебно је напоменуо да Србија после брзе пруге ка северу, креће у изградњу брзе пруге ка Нишу, која ће наставити даље ка Северној Македонији, па и ка Грчкој, Бугарској, Албанији.

У плану је и брза пруга од Београда преко Загреба и Љубљане до Беча и Венеције, обнавља се пруга Београд - Бар, граде и обнављају регионалне пруге.

"У железнице се до 2015. године готово ништа није улагало. Данас, држава улаже милијарде у изградњу и обнову железнице. Наредне године биће године железнице и зато је посебно важно да имамо стручњаке чије ће знање и вештине одговарати потребама новог доба. У Кини ће моћи да стекну искуство управљања софистицираним технологијама, које ће сутра пренети и на своје колеге у Србији", рекао је министар Весић.

Министар Весић захвалио је кинеској влади на позиву који је упутила српским стручњацима, додајући да је то још једна потврда истинског челичног пријатељства између две земље и двојице лидера, Александра Вучића и Си Ђинпинга, које се огледа и кроз сарадњу у бројним другим областима.

 

 

 

Извор: Танјуг