Вести

Вујовић представила кампању "Не пали стрњику"

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић и стални представник Програма Уједињених нација за развој у Србији (UNDP) Јакуп Бериш представили су кампању од националног значаја под називом "Не пали стрњику!".

"Изузетно је важно да сви заједно подигнемо свест о значају животне средине", истакла је министарка Вујовић.

Министарка Вујовић захвалила се Европској унији, Програму Уједињених нација за развој, али и министарствима која учествују у тој кампањи - Министарству унутрашњих послова, Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

"Кроз Радну групу коју имамо на нивоу владе, закључили смо да паљење стрњике, односно жетвених остатака, знатно нарушава животну средину, а пре свега квалитет ваздуха", рекла је министарка Вујовић и додала да се нада да ће кампања подизања свести, за које је задужено Министарство заштите животне средине, умногоме допринети да се свест појединаца подигне на виши ниво.

Подсетила је да је у прошлој години забележено 15.000 пожара који, према њеним речима, нису нарушили само квалитет ваздуха, већ и квалитет земљишта и биодиверзитета.

"Оно што је важно је да постоји казнена политика за све неодговорне појединце и да је паљење жетвених остатака противзаконито", рекла је министарка Вујовић и позвала грађане да се понашају у складу са тим.

Истакла је да се нада да ће кампања допринети смањењу пожара и казни као и да ће пољопривредници и други грађани Србије учинити корак напред за све будуће генерације.

 

 

Извор: Танјуг