Вести

Весић: Опозиција нема своју политику

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас да су све државне службе укључене како би грађанима који живе у нелегалним објектима било омогућено да добију легалне прикључке на комуналну инфраструктуру за шта се, додао је, могу пријавити до 15. октобра и на тај начин остварити основно људско право.

Министар Весић подсетио је да је то омогућено изменама и допунама Закона о озакоњењу које је усвојила Народна скупштина, на предлог председника Републике Србије Александра Вучића.

“Ми смо омогућили да од јуче, 15. септембра, до 15. октобра сви који живе у нелегалним објектима могу легално да добију прикључке на струју, воду, канализацију, гас и грејање. То је мера која тим људима омогућава да остваре основна људска права”, истакао је министар Весић.

Образложио је да се ова мера односи само на стамбене објекте, на грађане који са својим породицама живе у нелегалним објектима, то могу да докажу и немају другу некретнину, али не и на инвеститоре нити на пословне објекте.

Подсетио је да се пријаве подносе у општинама где грађани треба да попуне формулар и предају потребну документацију о чему се, додао је, могу информисати путем Упутства које је објављено на сајтовима ресорног министарства и свих општина у Србији, а које могу добити и на шалтерима општина.

Поред тога, навео је да су многе општине формирале мобилне екипе које иду на терен и раде организовано по месним заједницама.

Министар Весић нагласио је да сви који се пријаве од општине добијају решење са којим стичу право да оду у надлежна предузећа - електродистрибуцију, водовод и канализацију, “Србијагас” и топлане и да се легално прикључе на инфраструктуру о чему претходно морају да склопе уговор са тим предузећима.

Динамика прикључивања ће, навео је министар Весић, зависити од капацитета предузећа.

“То значи да у ових месец дана, колико траје пријављивање, грађани не морају да буду прикључени већ само стичу право на то и даље регулишу своје односе са надлежним предузећима, па ће у неком периоду, зависно од капацитета предузећа, добити легалне прикључке чиме их изједначавамо са свим другим грађанима”, рекао је министар Весић.

Напоменуо је да решења која ће грађани добити од општине немају никакве везе са тиме како ће бити решена легализација објекта.

Министар Весић додао је да је на састанку са Јавном бележничком комором договорено да нотари раде и ван својих канцеларија када је реч о изјавама које даје становништво тако да ће нотари бити у општинама, ако оне буду имале већи број грађана који долазе да се пријаве, али ће излазити и на терен и њихова овера ће коштати 360 динара што је, додао је министар Весић, најнижа могућа цена.

Појаснио је да грађани који немају захтев за легализацију морају да ураде и геодетски снимак и додао да је на састанку са Савезом геодета Србије договорено да тај снимак буде најједноставнији и по најнижој могућој цени.

“Апсолутно све државне службе учествују у томе да свим овим људима, како је председник Вучић предложио, омогућимо да легално добију прикључак на комуналну инфраструктуру”, закључио је министар Весић.

 

 

Извор: ТВ Пинк