Вести

Петковић: Курти жели да протера српски народ са КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић изјавио је да данашње хапшење тројице Срба на КиМ од стране Росу јединица представља наставак етничког чишћења српског народа на КиМ.

Петковић је на конференцији за новинаре рекао да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти овим хапшењима кренуо у реализацију претњи да ће "Срби да плате и да пате" и додао да је у току и акција у селу Кајково у општини Лепосавић где је, упозорио је, највероватније у току још једно хапшење и где је присутан велики број тзв. косовске полиције.

Петковић је рекао да су ухапшени Илија Елезовић, старији човек и домаћин који је и тежак онколошки болесник, у Звечану Драган Миловић, полицајац, отац троје деце Зоран Костић стар 73 године, стриц председника општине Вучитрн у чијем хапшењу су учествовали и припадници КЕДС-а који су наводно дошли на његова врата да провере струјно бројило.

"Данашња хапшења и могу да кажем киднаповања врше се искључиво по налогу Куртија који жели да протера српски народ са КиМ. То је пример етничког чишћења. Курти је тај који жели да изазове рат и он и поред свих притисака међнародне заједнице очито има подршку неког, пре свега оних који говоре о политици двеју страна, иако је искључиво Курти крив", рекао је Петковић.

Петковић је појаснио да су ти који говоре о "политици двеју страна" они који суштински подржавају Куртија јер је немогуће да поред свих упозорења Курти наставља са насилним понашањем.

"У последња два и по месеца нису ништа нажао Срби учинили, никога нису напали, живе своје животе. И сам Курти је пред одлазак у Бриселу говорио како је мирно на северу Косова. Због чега ова хапшења након дијалога у Бриселу и понашање овакво Аљбина Куртија. Знате како реагују у Приложју,  и у Звечану када виде огроман број полицијских  снага косовске полиције са дугим цевима. Као највеће криминалце их хапсе, пензионере, онколошке болеснике", рекао је Петковић.

Петковић је још једном рекао на питање новинара који ће бити даљи потези Србије да међународна заједница, КФОР и Еулекс зауставе Куртија и даљи прогон Срба, јер постоје документи који то потврђују и позивају на деескалацију.

Петковић је поновио Куртијеве рећи из Брисела да ће Срби да плате и пате на Косову и то је и потврдио даљим хапшењима и прогоном Срба.

На питање новинара зашта се терете ухапшени Срби, како је рекао Петковић на терет им се стављају ратни злочини.

Поновио је да нама не треба њихова дозвола да уђемо на свер КиМ , већ да они злоупотребљавају све ставке из докумената и да то што прете председнику Вучићу показује колико су далеко отишли.

Петковић се осврнуо и на нелегалну експропријацију земљишта у Лепосавићу и додао да је Србија упутила и за то писма и документе међународној заједници.

"Све време позивамо на мир, позивамо на дијалог, али има граница када ће и нашем стрпљењу доћи крај. Морамо да дипломаским и политичким начинима сачувамо мир јер су у питању животи људи и мора да престане шиканирање нашег народа", додао је Петковић.

На питање како коментарише изјаву албанског министра да ће забранити Вучићу да уђе на север КиМ, а ако проба да ће га ухапсити, рекао је да је то срамно и недопустиво, јер некоме ко води дијалог на највећем нивоу се прети хапшењем.

 

Разговарао сам са Вучићем да се што пре сазове хитна седница СБУН о КиМ

Петковић је изјавио да је разговарао са председником Србије Александром Вучићем да се што пре сазове хитна седница Савета безбедности УН на којој ће се разматрати о ситуацији на Косову.

Петковић је то рекао на конференцији за новинаре, а поводом понашања Приштине.

Петковић је додао да очекује одговор са Запада да ли могу да "обуздају" Аљбина Курија или не, јер како је навео ово више нема смисла.

"Очигледно  сви потези Куртија су или координирани, или са прећутном сагласношћу неког ко јавно позива на деескалацију, а иза камера по рамену тапше Куртија. Неко даје Куртију дозволу за шиканирање, а које тај и ко су ти врло брзо ће се сазнати и о томе ће говорити председник Србије на Генералној скупштини УН", додао је Петковић.

 

Извор: Танјуг