Вести

Вучевић: Радићемо још брже на јачању Војске Србије

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић рекао је, за РТС 1, да након сукоба у Бањској следи утврђивање шта се све тачно догодило, као и да многи срљају са закључцима. Поручује да смо очекивали другачију реакцију КФОР-а који има базу недалеко од тог места. Стајали су са стране и дозволили да добро распоређени албански полицајци наставе лов на Србе.

Министар Вучевић навео је да три дана након сукоба у Бањској знамо да су изгубљени људски животи, да има убијених, рањених и ухапшених.

"Оно што нам следи јесте утврђивање тачно свега онога што се десило и свих релевантних чињеница", рекао је министар Вучевић.

"Видим да многи срљају у Србији са закључцима како и до чега је дошло у недељу у Бањској. Ја морам да напоменем да од 1999. године Србија нема фактичку власт на Косову и Метохији и тиме је за нас и наше органе далеко теже да прикупе све чињенице", додао је министар Вучевић.

Министар Вучевић поручио је да ово није моменат у којем неко треба да се такмичи у медијској атрактивности са изјавима, већ да "чувамо животе Срба на Косову и Метохији и да чувамо Србију".

"Овај сценарио који смо могли да видимо од недеље па све до јучерашњих састанака води у оном правцу да је Србија покретач или спонзор не знам каквих терористичких аката, да су Срби на Косову и Метохији криминалци и терористи и да се спрема онај сценарио из деведесетих година. Опет је намењена та улога Србији да смо лоши момци", рекао је министар Вучевић.

Наглашава да највише брине позиција Срба на Косову и Метохији, посебно на северу.

"Куртијев режим је прогласио читав север зоном антитерористичке акције, што им омогућава да мимо свих правила и процедура раде оно што раде. Није само питање прогон, пуцање, упуцавање, буквално устрељавање Срба, него и упадање по кућама, малтретирање, масовна хапшења и наставак свега онога што се већ месецима спроводи над Србима", нагласио је министар Вучевић.

Указује да је кључно питање ко је дозволио да косовска полиција са југа дође на север Косова и Метохије, што је супротно Бриселском споразуму.

"Неко је то дозволио. Неко дозвољава Аљбину Куртију да гради базе за специјалне полицијске снаге, да појачава присуство, да улазе тешко наоружани полицајци са специјалним возилима. Неко је дозволио да се прави мимикрија од избора и да неко постане градоначелник са два или три посто гласова, неко је дозволио да се смени шеф регионалног центра полиције север, неко је дозволио да нема санкција за кршење Бриселског споразума", навео је министар Вучевић.

 

Србија у добој мери разочарана реакцијом Кфора

Министар Вучевић изјавио је да није добро то што многи журе са закључцима шта се догодило у Бањској и нагласио да у наредним данима следи утврђивање релевантних чињеница везано за те догађаје, а на основу посебног приступа и метода. 

Министар Вучевић нагласио је да је Србија у добој мери разочарана реакцијом Кфора.

Кфор је, како је додао, тај који је први требало да реагује и спречи крвопролиће, па затим Еулекс.

"Не желимо да се Кфор постави на ниво посматрача са брда, Кфор је морао да заустави даље пушкарање и пуцање, имају недалеко базу, могли су да реагују, а не да гледају са стране и дозволе да добро распоређени албански полицајци наставе лов на Србе", навео је министар Вучевић и нагласио да је комуникација са Кфором на елементарном техничком нивоу.

Невероватно је, додаје министар Вучевић, да реакција Кфора није била јача.

Рекао је да није питање да ли верујемо или не верујемо да ће Кфор заштити Србе, већ да смо условљени да комуницирамо са Кфором кога видимо као једину легитимну силу на Косову и Метохији.  

Комуникација је, како је додао, на најнижем техничком нивоу, али да сарадња не може да се прекине јер би то било лоше за Србе и Србију.

На питање где смо три дана касније и шта знамо шта се десило, министар Вучевић рекао је да знамо да има мртвих, убијених и ухапшених.

"Видим да многи у Србији срљају са закључцима како и до чега је дошло у недељу у Бањској. Морам да подсетим да од 1999. године Србија нема фактичку власт на Косову и Метохији и тиме је за нас и наше органе далеко теже да прикупе све чињенице", рекао је министар Вучевић и додао да ово није тренутак у којем било ко треба да се такмичи у давању медијски атрактивних изјава.

Према његовим речима, ово је тренутак када треба да се чувају животи Срба на Косову и Метохији и Србије.

Према његовим речима сценарио који смо видели од недеље па све до јучерашњих састанака водио је у правцу да је Србија покретач или спонзор терористичких аката, да су Срби на Косову и Метохији криминалци и терористи.

Како је рекао видели смо и да се спрема сценарио из деведесетих, у којем је Србији опет намењена улога лоших момака, као и да га највише брине позиција Срба на Косову и Метохији, посебно оних на северу.

"Куртијев режим је прогласио читав север зоном антитерористичке акције, што им је омогућило да мимо свих правила и процедура раде то што раде. Није само питање прогон, пуцање, упуцавање, буквално устрељавање Срба, него и упадање по кућама, малтретирање, масовна хапшења и наставак свега онога што се већ месецима спроводи над Србима", навео министар Вучевић.

Додаје да је оно што се после тога дешавало ужас.

"Срби су били прогањани и ловљени као звери по шумама око Бањске. Видите да је то неко добро припремамо, када видите снимке које објављују сукцесивно", рекао је министар Вучевић.

Како је рекао, кључно питање је ко је дозволио да косовска полиција са југа дође на север Косова и Метохије, супротно Бриселском споразуму.

"Неко је то дозволио. Неко дозвољава Аљбину Куртију да гради базе за специјалне полицијске снаге, да појачава присуство, да улазе тешко наоружано полицајци са специјалним возилима. Неко је дозволио да се прави мимикрија од избора и да неко постане градоначелник са два или три одсто гласова, неко је дозволио да се смени шеф регионалног центра полиције север, неко је дозволио да нема санкција за кршење Бриселског споразума", рекао је министар Вучевић и оценио да је све то неко добро припремио.

Подсетио је да је Београд осудио убиство албанског полицајца. 

"Ми не желимо никаве сукобе и разумемо бол свачије породице и сваког народа", рекао је министар Вучевић.

Нагласио је да он када говори о дешавањима у Бањској говори о узроцима, а да је један од њих то што се Бриселски споразум не поштује, што Заједница српских општина није формирана.

Поновио је да је државни врх упозоравао међународну заједницу како се понаша премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, да Срби не могу да издрже тај притисак, а да је реакција била блага.

На питање колико то што се десило нарушава дијалог и позицију Србије која је била никад боља, подсећа да је снага наших аргумената прилично јасна.

"А да ли је данас ситуација сложенија, свако јесте, не тако мали број политичара из међународне заједнице кренуо је са наративом да је Србија покровитељ тероризма, да нас треба бомбардовати, извадили су сва та сценарија и уџбенике из деведесетих. Због тога је улога Србије и председника далеко сложенија", рекао је министар Вучевић и апеловао на грађане да разумеју позицију Србије и нагласио да је ово време у којем морамо да сачувамо државу и саосећамо са породицама страдалих.

На питање колико је тешко заштити Србе и колико се може допрети до њих и колико осећају сигурност из Београда, министар Вучевић подсећа да је месецима забрањен увоз хране и лекова на Косову и Метохији, да се константно претресају возила хитне помоћи, манастири су третирани као терористичке ћелије.

Министар Вучевић рекао је да верује да Срби и на Косову и Метохији верују својој држави, а њихова држава је Србија.

"Верујем да имамо снаге да сачувамо мир, јер је то наш национални интерес. Верујем да ћемо сачувати Србе на Косову и Метохији. Много смо Срба изгубили у историји за слободу Косова и Метохије и за слободу Србије. Ово су нове жртве у том низу јунака или страдалника, како год их ко доживљава за слободу српског народа на Косову и Метохији", рекао је министар Вучевић.

Нагласио је да су врло тешка времена пред нама.

"Зато је потребно да максимално будемо смирени, не слаби и кукавни него рационални и да добро знамо шта радимо, да сачувамо државу и да сачувамо народ на Косову и Метохији", навео је министар Вучевић.

 

Потписујемо сутра рекордан уговор за набавку наоружања за Војску Србије

Министар Вучевић изјавио је да све што се дешава показује и опомиње да је неопходно да се ради брже и јаче на јачању Војске Србије и најавио да би сутра требало да буде потписан рекордан уговор за набавку наоружања.

Министар Вучевић рекао је то одговарајући на питање везано за Сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2023", који је и највећи икада организован на нашим просторима.

Министар Вучевић нагласио је да му је непријатно да прича о тој великој манифестацији у сенци трагедије изгубљених људских живота.

"Спремили смо велику сајамску манифестацију, али када се губе животи, када вам страда и када вам прогоне народ, када народ у Бањској после два дана добије хлеб, неукусно ми је да причам о свему што смо приредили на Сајму наоружања", рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић додао је да је четвртак отворени дан за посетиоце на сајму и да сви заинтересовани за наоружање и војну опрему могу да дођу.

"Српска наменска индустрија, одбрамбена индустрија приказала је са Војнотехничким институтом 27 нових производа сложених борбених система. Много тога смо урадили, сутра ћемо, ако се не варам, потписати рекордан уговор за набавку наоружања за Војску Србије, правимо велике међународне уговоре, рекордне уговоре за извоз наоружања у друге земље. То су огромни успеси за целу државу не само за Министарство одбране, одбрамбену индустрију или Војску Србије, то је нешто што утиче на целокупну економију, БДП државе", рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић додао је да је поносан на подршку председника и Владе и свих који су радили годинама да наменска одбрамбена индустрија оживи и да остане на ногама и да данас може да ради.

"Све ово нам указује, показује, опомиње, да још брже и јаче морамо радити на јачању Војске Србије", рекао је министар Вучевић.

 

 

Извор: РТС 1