Вести

Вучић: Добар састанак и добар резултат трилатералног састанка

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, после сусрета са мађарским премијером Виктором Орбаном и изаслаником председника Уједињених Арапских Емирата принцем престолонаследником Абу Дабија шеиком Каледом бин Мохамедом бин Заједом Ал Нахјаном, да верује да су направили добар састанак и добар резултат.

Председник Вучић рекао је да је са Орбаном и шеиком Каледом бин Мохамедом бин Заједом Ал Нахјаном разговарао о свим стратешким питањима, додајући да је усвојен један закључак који се тиче формирања тимова за логистику.

"Наше две земље су земље без лука и мора, зависни смо од Констанце, Солуна, Пиреја и морамо да проналазимо нова решења за извоз и увоз наших роба, затим безбедност у области воде и хране, енергетску безбедност, анализу доступности радне снаге свих профила посебно занатских. Разговарали смо о могућности формирања заједничке компаније у области сточарства, нарочито овчарства, говедарства. Потребан је развој пољопривредне инфраструктуре, ми смо са свега 5,6 одсто покривени системима за наводњавање", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да су разговарали и о геополитичким стварима, додајући да им је пренео шта се све дешава у региону.

"Било је важно да разговарамо о будућности свих нас у Европи и свету. Разговарали смо од нашег пута у Европску унију, иницијативи Брикс, како да поправимо наш инвестициони амбијент", рекао је председник Вучић и додао да су то резултати трилатералног састанка.

Председник Вучић рекао је да ће са Орбаном имати и билатерални састанак коме је захвалио на подршци Србији, додајући да верује да ће тако блиску сарадњу наставити и у будућности.

 

Орбан: Мађарска је увек за дијалог и противи се санкцијама

Председник Владе Мађарске Виктор Орбан изјавио је, у Београду, да је његова земља у сваком сукобу на страни дијалога и да никада није подржавала санкције ни против једне земље.

После разговора са председником Републике Србије Александром Вучићем и шеиком Мухамедом бин Заједом ал Нахјаном, Орбан је рекао да је дошао у Србију да би имао билатерални и трилатерални састанак.

"Трилатерални је имао циљ, што се мене тиче, да можемо да представимо српско-мађарску економску сарадњу представнику из Арапских Емирата и да покажемо како је ово изузетна прилика зато што је економска и политичка сарадња две земље успешна и експлицитна. Једна од наших земаља је у ЕУ а друга није, али то нам не представља препреку, већ могућност. Ако неко тражи где да инвестира, тешко да може да нађе бољу прилику од овога", поручио је Орбан.

Додао је да је на трилатералном састанку госту из Емирата представљена инфраструктура, трговина и разне могућности сарадње.

Орбан се захвалио председнику Вучићу што је организовао састанак, јер до сада, како је рекао, Мађарска није имала прилику да учествује на састанку попут овог.

"Мислим да смо успели да представимо заједничку мађарско-српску перспективу на успешан начин трећој земљи и неким другим инвеститорима из света. Поподне ћемо имати билатерални састанак о миграцијама, питањима у вези са Бриселом, проширењу ЕУ и одређеним роковима", рекао је мађарски премијер.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1