Вести

Божић: Држава је урадила много на пољу безбедности деце

Потпредседница Народне скупштине Републике Србије и чланица Одбора за права детета Народне скупштине Републике Србије Сандра Божић изјавила је на отварању "Дечије недеље" да "Дечија недеља" представља најзначајнији национални догађај посвећен деци.

"Она постоји од давне 1934. године и током своје дуге историје тежила је непрестаном прилагођавању актуелним проблемима деце и младих. Њена важност потврђена је и формално 1987. године када је постала део Закона о друштвеној бризи о деци, на предлог "Пријатеља деце Србије". А онда још једном 2018. године, откад се ова манифестација налази у Закону о финансијској подршци породици са децом", рекла је Божић.

Најавила је да ће "Дечија недеља" бити посвећена развоју емпатије, вршњачке и међугенерацијске солидарности, кроз презентацију дечијег стваралаштва, креативних радионица, изложба као и кроз јавне дебате и дискусије.

Божић је подсетила да је држава урадила много на пољу безбедности деце, истичући рад на националној платформи за превенцију насиља "Чувам те".

"Колико год да урадимо, увек морамо још, јер сигурност деце јесте највећи приоритет сваке државе, друштва и појединца", рекла је Божић и закључила свој говор речима Иве Андрића "У деци се обнавља и чисти река човечанства".

 

 

 

Извор: Танјуг