Вести

Весић: У Београду 8.038 захтева за легално прикључење

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да је само у Београду до 29. септембра стигло 8.038 захтева грађана за легално прикључење на комуналну инфраструктуру.

"Прве недеље је било јако велико интересовање за пријаву, а онда је оно опало. Највећу навалу очекујем последњих седам дана у складу са нашим менталитетом да обично стварно радимо у последњем тренутку", рекао је министар Весић за Тан‌југ и подсетио да је пријављивање грађана који живе у нелегално изграђеним објектима за легално прикључење на комуналну инфраструктуру почело 15. септембра и да траје до 15. октобра. 

Министар Весић позвао је све грађане који имају право на ове прикључке да не чекају последње дане за пријаву како би се избегле гужве.

Министар Весић додао је да је право на легалне прикључке за струју, канализацију, воду, грејање и гас, односно комуналну инфраструктуру  омогућено изменама и допунама Закона о озакоњењу које су донете на предлог председника Републике Србије Александра Вучића, као и да се то односи само на грађане који са својим породицама живе у нелегално изграђеним објектима, али не и на пословне објекте нити на инвеститоре.

"Пријављивање је почело 15. септембра и за 14 дана, до 29. септембра, имали смо 8.038 уредних пријава само у Београду", рекао је министар Весић.

Министар Весић нагласио је да је за пријављивање потребно јако мало документације и да се цео посао обавља за неколико минута, јер постоје посебни шалтери и службе које помажу грађанима.

"Искористите ову прилику да се у наредне две недеље пријавите и добијете легалне прикључке, односно да се легализујете", додао је министар Весић.

Министар Весић подсетио је и да је ресорно министарство одштампало брошуру, а она се може наћи и на сајту министарства као и свих општина у Србији у којој је наведена сва документација потребна да би се грађани који живе у нелегално изграђеним објектима пријавили за прикључење на комуналну инфраструктуру.

Министар Весић посебно је нагласио да до 15. октобра грађани само стичу право да добију легалне прикључке, а да ће динамика прикључења зависити од техничких капацитета надлежног предузећа.

"Свако ко добије право на прикључење мораће да потпише уговор са надлежним предузећем, али то је нешто што ће се дешавати у наредном периоду. Неће бити продужење рокова и цео процес пријаве се завршава 15. октобра", нагласио је министар Весић.

 

 

Извор: Танјуг