Вести

Брнабић разговарала са Каролин Зијаде

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са специјалном представницом генералног секретара Уједињених нација (УН) и шефицом Мисије УНМИК Каролин Зијаде о ситуацији на Косову и Метохији.

Брнабић је посебно нагласила да су трагичне догађаје од 24. септембра на северу Косова и Метохије представници привремених институција самоуправе и поједини медији у Приштини тенденциозно искористили и злоупотребили у сврху пласирања дезинформација и полуистина.

Брнабић је указала на то да је Београд константно и упорно упозоравао на бруталност, насиље и дискриминацију, којима је већ дуго изложено српско и остало неалбанско становништво на простору Косова и Метохије, а што је управо довело до ескалације и трагичних догађаја.

Председница Владе је посебно нагласила и да Заједница српских општина (ЗСО) још није формирана, иако се Приштина на то обавезала Бриселским споразумом пре сада више од десет година.

Зијаде је истакла да је најважније да је Србија посвећена миру, стабилности и дијалогу, који остаје најважније средство у постизању одрживог решења на простору Косова и Метохије.

Шефица Мисије УНМИК нагласила је да Мисија остаје доследна у спровођењу свог мандата у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

 

 

 

Извор: Танјуг