Вести

Брнабић: Држава ради на томе да створи Србију без баријера

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је да заједно са Савезом за церебралну и дечију парализу држава ради на томе да створи Србију без баријера и истакла да је много тога већ урађено, али да предстоји још много посла.

Додала је да јој је част што присуствује обележавању великог јубилеја - 50 година од почетка рада Савеза за церебралну и дечију парализу и истакла да јој је важно што је овај Савез упознаје са свим проблемима и њиховим потребама.

"Држава препознаје потребе овог Савеза и Влада Србије сваке године (га) финансијски подржава. У оквиру кампање "Србија без баријера" ове године је издвојено 450 милиона динара за подршку 33 савеза. Ослушкујемо потребе организације. Држава подржава циљеве и свесна сам значаја и трудим се да лично, колико могу дам учешће да свима буду обезбеђена једнака права", рекла је Брнабић.

Додала је да је пре две недеље уведен први пут дигитални уџбеник за глуве особе у школама и подсетила да је прошле године уведен и СОС број за глуве особе.

"Недавно, уз помоћ Европске уније обезбедили смо возило за потребе Друштва дистрофичара. Пре две године обезбеђене су и електронске налепнице за паркинг за особе са инвалидитетом, а прошлог месеца донета је одлука да се за непрописно паркирање на место које за особе са инвалидитетом дуплира казна", додала је Брнабић.  

Брнабић је рекла да је у претходном периоду постављено 100 рампи у 40 локалних самоуправа и омогућена такође приступачност особама са инвалидитетом у 34 вртића, 83 основне школе и у 23 факултета.

"Анализа података која се односи на 85 одсто обрађених података је показала да је у 80 одсто образованих установа обезбеђена приступачност улазу и излазу, али нећемо стати на томе док не буде сто одсто. Морамо да обезбедимо приступачност и другим просторијама, јавном простору, лифтовима, тоалетима, али и установама културе, као што су музеји, галерије, биоскопи", рекла је Брнабић.

Истакла је да је регионална туристичка атракција видиковац на Овчар-Каблару доступна од сада и корисницима инвалидских колица.

"Сваке године 400 особа са инвалидитетом на терет РФЗО користи бање. Свесни смо да бање нису приступачне и радимо на томе да побољшамо то. Сијаринска бања, бисер јужне Србије биће доступан особама са инвалидитетом", рекла је Брнабић.

Подсетила је и на субвенције које ресорно министарство сваке године додељује. 

"Много иницијатива, али то није довољно. Имамо још много посла и тога смо свесни. Морамо да радимо заједно како би одговорили на све проблеме и потребе", нагласила је Брнабић.

Брнабић  је додала да ће на Кули Београд вечерас бити упаљена  зелена светла поводом Дана особа са церебралном парализом.

Савез је Брнабић уручио признање за допринос у побољшавању положаја особа са церебралном и дечијом парализом.

 

 

Извор: Танјуг