Вести

Шапић: Грејна сезона у Београду почеће на време

Градоначелник Града Београда Александар Шапић, вршилац дужности директора ЈКП-а "Београдске електране" Вања Вукић и у име компаније "Power Construction Corporation of China" Јанг Бо потписали су данас у Старом двору Анекс уговора о пројекту изградње ванградског топловода Обреновац - Нови Београд.

Шапић је рекао да је данас важан дан за Београђане, нарочито за становнике Новог Београда, као и за читав енергетски систем престонице. То значи, додао је, потпуну независност, стабилност и сигурност по питању грејања и енергетске стабилности.

"Сада више нису ни важни разлози због чега топлодалековод већ није заживео и увелико нам не испоручује топлотну енергију. Верујем да су се сада стекли услови и да ће за две године Београд коначно добити оно што се чека више од 30 година. Нећемо зависити од других, већ ћемо имати своју топлотну енергију, бићемо директно повезани са електраном у Обреновцу. Само на тај начин ћемо моћи да грејемо више од пола Новог Београда", појаснио је Шапић.

Шапић је подсетио да су у јануару почели радови на ЕПС-овим постројењима, те да је ова компанија отпочела са припремама инсталација за овај велики и комплексан пројекат.

"Већ смо добили грађевинску дозволу и спремамо се да радимо цеви преко Обреновачког моста. С обзиром на то да топлодалековод пролази и поред Сурчина, а предстоје велики радови у том делу града због изградње сајма, стадиона и пропратне инфраструктуре, можемо рећи да ће корист од таквог начина грејања имати и ова општина. Као управа Града наставићемо да логистички и на сваки други начин пратимо овај пројекат јер је он од изузетне енергетске важности за Београд", истакао је градоначелник.

Градоначелник Шапић је овом приликом рекао да ће грејна сезона у Београду почети на време, 15. октобра, и навео да захваљујући стабилној, сигурној и рационалној државној политици грађани не морају да брину о енергентима.

Вршилац дужности директора ЈКП-а "Београдске електране" Вања Вукић захвалио је свима који су подржали доношење овог анекса, пре свега градоначелнику Александру Шапићу, партнерима из компаније "Power Construction Corporation of China", Министарству енергетике, Министарству финансија, Влади Републике Србије, као и Граду Београду.

"Ово је велики дан за ЈКП "Београдске електране" јер се остварује вишедеценијски сан о изградњи ванградског топловода Обреновац - Нови Београд. Ово предузеће ће преузети 600 мегавата топлотне енергије из термоелектране "Никола Тесла" и довести је до Новог Београда. То значи енергетску стабилност, али овај уговор подразумева и изградњу 30 километара трасе, односно 60 километара цеви. Ових 600 мегавата топлотне енергије значи више од половине инсталисане снаге топлане на Новом Београду, наше највеће топлане у систему "Београдских електрана". Моћи ћемо да снабдемо Нови Београд целокупном топлотном енергијом из термоелектране "Никола Тесла", рекао је Вукић, додавши да ће се овај пројекат и завршити у року од две године.

Представник компаније "Power Construction Corporation of China" Јанг Бо је изразио захвалност Граду Београду и Влади Републике Србије на досадашњој сарадњи.

"Наша компанија је предузела све да убрза процедуре за што скорије започињање пројекта. Верујемо да ћемо уз сарадњу и подршку Владе, Града Београда и свих других учесника овај пројекат успешно и на време завршити", истакао је Јанг Бо.

 

 

Извор: Танјуг