Вести

Весић: Србија отворена за нове јапанске инвестиције

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић разговарао је данас са новим амбасадором Јапана у Републици Србији Акиром Имамуром о унапређењу сарадње двеју земаља у области инфраструктуре.

Министар Весић је позвао јапанске компаније да додатно улажу у Републику Србију, подсећајући на то да неколико великих јапанских компанија већ послује код нас, попут Тојо тајерса, Нидека и Иточуа, који је ангажован на једном од највећих пројеката јавно-приватног партнерства у Београду, на депонији Винча.

Министар Весић је пренео амбасадору Имамури да Република Србија ради на изградњи брзих пруга, као и на реконструкцији и ревитализацији регионалних пруга у земљи, те да су јапанске компаније и те како добродошле као партнери, будући да имају огромно искуство у тој области.

Министар Весић је навео да ће у наредном периоду бити расписан тендер за изградњу брзе пруге од Београда до Ниша, пројекат вредан 2,7 милијарди евра, који са 610 милиона евра гранта помаже Европска унија, и позвао и јапанске компаније учествују на том јавном позиву.

Министар Весић је истакао да је циљ Републике Србије да постане пуноправна чланица Европске уније, али да негује пријатељства са бројним земљама, међу којима Јапан заузима посебно место, подсетивши притом на бројне донације те земље Србији.

Министар Весић је предложио да Република Србија и Јапан потпишу и споразум о улагању, којим би се додатно промовисале јапанске инвестиције у нашој земљи.

Извор: Танјуг