Вести

Ђурић: Да у Америци одјекне српски глас

Конференција посвећена Косову и Метохији "Молитва за мир, стабилност и правду" у организацији Амбасаде Србије у Вашингтону биће одржана у главном граду САД, а отвориће је Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић.

"Први пут у историји, Србија на америчком тлу организује конференцију посвећену нашем најважнијем националном питању. Она је одраз и сведок озбиљности, посвећености и решености нашег највишег државног руководства, на челу са председником Александром Вучићем, да у Америци одјекне српски глас, да се представе ставови Србије, и да се и америчка и светска јавност упознају са иминентном опасношћу од етничког чишћења Срба са нашег вековног огњишта, као и свакодневном борбом за голи живот и опстанак српског народа на Косову и Метохији под репресивним режимом Аљбина Куртија", изјавио је Ђурић.

У уводном делу конференције која је фокусирана на актуелно питање КиМ, поред Ђурић, говориће директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и владика источно амерички Ириниеј.

Циљ конференције, која ће окупити велики број угледних Срба из дијаспоре, али и представнике српских институција са КиМ, је да укаже на ескалацију насиља, кршење основних људских права, полицијску и политичку репресију коју српски народ трпи под режимом премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Као и да се америчкој јавности пошаље заједничка, јасна порука о континуираном кршењу људских права Срба на КиМ што је, како се наводи у позиву, кључна ствар која захтева хитну пажњу и деловање.

Такође, један од циљева је да представници српске заједнице узму активно учешће у успостављању веза са организацијама посвећеним залагању и промени политике према КиМ.

Први панел биће посвећен кршењу људских прва на КиМ, а у том панелу говориће један од водећих судија са севера КиМ Никола Кабашић, градоначелник Штрпца Далибор Јевтић и ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Небојша Арсић.

Уводну реч конференције која је уједно и позив на Мир, стабилност и правду, одржаће и Бранко Терзић - инжењер енергетике и бивши савезни функционер америчке владе.

Посебни гости Конференције јесу представници Срба са КиМ који ће на специјалним, тематским панел дискусијама говорити о стварном стању људских права, институционалним проблемима, хуманитарним питањима, као и свеопштем значају очувања српског наслеђа, културе и традиције у нашој јужној покрајини.

Конференција која представља иницијативу Ђурића, између осталог је и резултат новоустановљеног канала комуникације између Србије и српске дијаспоре у САД започете почетком године на конференцији "Јачање веза" коју је амбасада организовала.

 

 

 

Извор: Танјуг