Вести

Момировић: Освојили смо тржиште од милијарду и 400 милиона становника

Министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије Томислав Момировић о Споразуму о слободној трговини с Кином, ратификацији у Парламенту и ефектима.

Министар Момировић рекао је у интервјуу за "Блиц Бизнис" да је Влада Србије усвојила предлог закона којим Споразум о слободној трговини иде на Скупштину. Очекује се да ће бити у скупштинској процедури већ следећи понедељак, заједно са Законом о буџету.

- У рекордном року приступамо имплементацији, чиме се стварају услови са наше стране да споразум ступи на правну снагу што пре - рекао је министар Момировић говорећи о значају овог споразума за српску привреду и првим утисцима после посете наше делегације Кини.

Министар Момировић је додао је да се после одобрења од стране Парламента приступа размени нота.

"НР Кина је други највећи трговински партнер Републике Србије, одмах иза Немачке. То је земља која је била највећи инвеститор у претходним годинама, а у овој години инвестирала је практично колико и све земље Европске Уније заједно. Имамо јако развијену трговинско-економску сарадњу, пуно заједничких јавних инвестиција, али и велики број приватних инвестиција имају компаније из НР Кине. Желели смо да се створе услови да економски талас који смо постигли са њима подигнемо на још виши ниво", рекао је министар Момировић

* Колико ће бити потребно за тај поступак ратификације?

- Завршићемо га за мање од седам дана. Стичемо услов да разменимо ноте са Народном Републиком Кином, пошто они треба да заврше своју процедуру. Сасвим сигурно неће успети да то ураде брзо. Од размена нота у року од 90 дана споразум ступа на правну снагу.

На преговорима смо радили шест месеци, а на самој припреми је било шест радних група и 93 члана. Ексклузивно да вам откријем, имали смо консултанте из КПМГ компаније, светске ревизорске компаније који су нам помагали на овом споразуму јер је он заиста обиман.

* Током боравка у Пекингу, навели сте да су српски производи освојили највеће тржиште на свету?

- Апсолутно. Ми смо освојили тржиште које има приближно милијарду и четиристо милиона становника, тржиште које значајно јача потрошачку моћ сопствених становника последњих година. Подсетио бих све грађане Србије да су они свој раст у претходним деценијама градили на великим инвестицијама. Последњих година подршку свом расту почели да базирају на јачању куповне моћи сопственог становништва. Кина данас и Кина пре 10 година, из угла просечног Кинеза, потпуно је другачија. Данас је просечна плата у Пекингу око 1.000 евра. То је град који је три пута већи него цела наша држава. Сматрам да смо заиста освојили највеће тржиште на свету, и важно - тржиште које изузетно цени европске производе. Додатно, то је тржиште на којем председник Србије (Александар Вучић) ужива велико поштовање.

Пажљивим радом претходних година, закључно са овим Споразумом о слободној трговини, направили смо велике ствари за нашу привреду. То показују цифре: 2012. године имали извоз у НР Кину 6 милиона евра, док смо прошле године имали милијарду и триста милиона евра извоза.

* Шта потписани уговори и Споразум о слободној трговини са НР Кином конкретно значе за Србију?

- Сваки производ направљен у нашој земљи моћи ће да се извезе на кинеско тржиште практично најјефтиније у Европи.

Притом наглашавам да ће одређени производи заувек бити заштићени, а таквих је 10 одсто у структури целе наше привреде, али преосталих 90 одсто производа, почев од ратификације споразума, преко размене нота, па у наредних 15 година, биће ослобођено царине.

Пример који је у центру пажње је вино. Производња вина се снажно променила и ова област се изградила код нас последњих година. Подигли смо велики број винских кућа, као и број фирми које продају вина, а то није важно само због вина као производа, већ и одрживог развоја и туризма. Важно је да људи остану на својим огњиштима, односно да остану у унутрашњости земље. Зато се ми бавимо развојем те гране привреде.

Тренутно је царина на вино из Србије у НР Кини 42 одсто. У наредних пет година царине ће нестати. Шта то значи? То значи да ће се царина сваке године у наредих пет година смањивати за 20 одсто и на истеку пете године ње више неће бити. Све друге земље у Европи ће имати 42,2 одсто већу цену у односу на српско вино. Да вам неко да шансу да је ваш производ 5 одсто јефтинији, то није мала ствар.

* Који су још производи укључени, поред вина и ракије?

- Споразум обухвата 10.412 српских тарифних позиција односно производа и 8.930 са кинеске стране. Крушке, јабуке, суве шљиве, сојино уље и многи други.

У наредним корацима потребно је да појачамо интересовање наших компанија, наших људи, који ће моћи да извозе по значајно повољнијим условима на то тржиште. Додатно, ово ће покренути инвестициони талас у нашој земљи у којој ће многе компаније, пре свега из Кине, али и из целе Европе доћи да улажу у нашу земљу како би могле да продају европске производе, јер из угла кинеског потрошача Србија је европска земља и то су европски производи. Сада ће то бити европски производи по изузетно повољнијим ценама, а европски производи су перципирани на кинеском тржишту као изузетно квалитетни.

* Споразуми о Слободној трговини су генерално у свету схваћени као адут за веће инвестиције. Имате ли утисак да ће то да побољша ситуацију и у нашем случају?

- Заинтересованост кинеских компанија и пословних људи је заиста огромна. На панелу на којем сам ја говорио био је велики број компанија из Кине и то не мега-компанија, већ компанија средње величине. Код њих такве фирме имају око 100 милиона евра промета, а то су за наше услове прилично озбиљне компаније. Оне су се заинтересовале и слале упите на који начин могу да уђу у разне сфере инвестиција, ту спадају и фармацеутска индустрија, индустрија неге и лепоте, машинска индустрија.

Морамо да дамо подршку нашим људима, да наши инвеститори направе погон који ће извозити тамо, а не да буду радна снага.

* Осим уговора из области трговине, у Кини је делегација из Србије потписала и неколико других, пре свега оних које се односе на инфраструктуру, ресор који се раније водили - какав је укупан ефекат, како су на вас гледали домаћини форума?

- Наша земља је од око 6,5 милиона становника, објективно мала, а дочекани смо као једна од највећих држава на свету, са пуно поштовања које је указано председнику и члановима делегације. Било је импресивно. Поносан што сам део земље која има поштовану политику, то је доказ да оно што смо радили претходних година, инсистирали на независној политици, пуној самопоштовања и јасних политичких праваца, да је уважено од једне од најјаче или друге најјаче земље на свету. Навикли смо да стално трпимо одређене притиске, углавном не објективне, али понекад и објективне, али ово је потпуно другачије.

* Како ће Европска унија да реагује на овај Споразум, већ су почела да стижу и одређена питања у том правцу?

- Европске компаније се труде да што више инвестирају у Кину. Кинеске компаније су власници огромног броја предузећа у ЕУ, укључујући и луке. Мислим да ће они бити задовољни јер смо управо ми направили могућност да наша привреда расте, да се генерише већи економски развој. Чврсто смо опредељени да једног дана приступимо Европској унији. Бићемо потпуно усклађени са свим аспектима њихове политике. Нажалост, ми не видимо да ће се то десити следеће, ни можда наредне четири године. У тим околностима морамо да се боримо за наше грађане и створимо што више прилика за развој. Морамо да отварамо перспективу за домаће компаније и омогућимо да просечне плате буду веће од 1.000 евра, а просечне пензије веће од 500. Наши људи су деценијама патили прво због ратова, а затим због санкција, а онда и због једне лоше политике. Верујем да то наши пријатељи у ЕУ апсолутно разумеју јер они су ти који имају навише инвестиција из Кине и највећу трговинску размену са њима.

Изненадио сам се лично када сам добио позив за највећи сајам у Републици Кини, а организатор је немачка економска федерација која се бави вином. Они већ имају јаку сарадњу, а ми смо у принципу пратили. Код нас се стиче утисак да они раде независно једни од других, међутим не, они добро сарађују и имају велику робну размену. Мислим да је то добро, живимо на истој планети и циљ нам је да сви грађани живе боље и ми у складу с тим и поступамо.

* Када могу да се очекују конкретни датуми за примену потписаних споразума, и ефекти?

- Што се тиче нас, ми смо урадили све да се то реализује у рекордном року. Уколико се овај Споразум ратификује у Парламенту у наредних 7 дана, стичу се услови да почетком марта тај споразум ступи на снагу. Наравно, ту процедуру треба да прође и НР Кина. Рачунамо да ће од јуна овај споразум коначно ступити на снагу, а да ће праве ефекте људи почети да осећају крајем 2024. године. Ово је стратешки циљ, ефекти ће се само ширити како године буду пролазиле. Пажљиво смо преговарали, имали најбоље светске консултанте, све ресурсе Владе Републике Србије ставили смо у функцију.

Циљ је био да омогућимо боље економске услове за нашу привреду, с са друге стране да заштитимо оне делове наше привреде који још увек нису спремни за отварање ка овако значајном тржишту.

Иако је Споразум о слободној трговини рекордно испреговаран за обе стране, јако је квалитетан и преговаран је са пријатељима. Искористио бих реченицу коју је председник нама рекао тамо: "За десет година сви ће нас питати како сте ви то први видели, како сте први ушли у причу".

Рекао бих да ће наша привреда имати шансу да добије 20 метара предности у трци на сто метара. То је конкурента предност у односу на земље региона, али и на европске.

 

 

 

Извор: Блиц