Вести

Ђукановић: Формира се Надзорни одбор за праћење избора

На дневном реду текуће седнице Скупштине Србије налази се и Предлог одлуке о именовању чланова Надзорни одбора за праћење изборне кампање, а председник скупштинског Одбора за правосуђе Владимир Ђукановић рекао је да ће то ново тело пратити изборни процес и да је опозиција на томе инсистирала.

"Својевремено је опозиција инсистирала да се то установи, између осталог и европарламентарци. Као што видите, ми смо то прихватили. То тело ће надзирати рад, односно читав изборни процес и имају право да кажу да ли нешто није у реду, да ли постоји притисак власти, да ли медијски нешто није у реду у смислу представљања кандидата", рекао је Ђукановић.

Према његовим речима, чланови Надзорни одбора могу јавности да искажу своје неслагање са изборним процесом јавности, као и Републичкој изборној комисији.

"Добро је да постоји та врста надзора, немам ништа против. Шта год је опозиција тражила, ми смо прихватили, чак морам да признам, по мом суду, и претерано. Спустили смо цензус, могу да имају приговоре на изборни процес колико им душа жели", рекао је Ђукановић.

Очекује се да ће Надзорни одбор бити формиран по расписивању избора.

Посланичке групе у Народној скупштини поднеле су раније предлоге за чланове Надзорни одбора.

Посланичка група "Александар Вучић - Заједно можемо све" предложила је Светислава Гонцића, управника Народног позоришта у Београду, Посланичка група "Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС) предложила је Александра Милосављевића, доктора политичких наука, а Посланичка група "НАДА-НОВИ ДСС-ПОКС" проф. др Драгана Вучинића, редовног професора.

Посланичка група Демократска странка ДС предложила је Јованку Матић, докторку политичких наука, а Посланичка група "Правац Европа-ССП, ПСГ, Преокрет, Слога" др Слободана Првановића, научног саветника.

 

 

 

Извор: Танјуг