Вести

Брнабић: Наставља се борба за интересе Србије

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је у Бриселу да је имала добре састанке са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем и европском комесарком за унутрашње послове Илом Јохансон, истичући да се наставља борба за Републику Србију и њене интересе после седнице Савета безбедности Уједињених нација.

"Надам се да ћемо ускоро бити у прилици да потпишемо споразум са Европском комисијом о постављању Фронтекса и на нашу границу са Северном Македонијом, како бисмо је додатно обезбедили и смањили проток и легалних и илегалних миграција кроз Републику Србију, што је изузетно важно за наше људе. То је онај формат који је и председник Александар Вучић покренуо као трилатерални формат са Мађарском и Аустријом како бисмо штитили овај део Европе, али и наше људе од миграција кроз Републику Србију", рекла је Брнабић.

Брнабић је изјавила да је комесарка Јохансон похвалила Републику Србију за све што је урађено у вези са визном политиком, као и да она има разумевања за политику Републике Србије у вези са визним усклађивањем.

"Ми, као одговоран партнер, сами на месечном нивоу пратимо број улазака и излазака држављана оних земаља којима није потребна виза за Републику Србију, али им је потребна за улазак у Европску унију", рекла је Брнабић.

Брнабић је изјавила да по том питању нема великих проблема и да, углавном, "Колико људи уђе у Републику Србију, толико их и изађе".

"Ми ћемо се трудити да бранимо нашу визну политику док не постанемо члан Европске уније. Имамо право да дајемо безвизни режим одређеним земљама, али, као одговоран партнер ЕУ, са друге стране, морамо да обезбедимо да ти људи не користе наш безвизни режим да би ишли даље у ЕУ. То се не дешава. Од прошле године је забележено смањење улазака из Републике Србије у ЕУ за седам одсто. Имамо ситуацију у потпуности под контролом", поручила је Брнабић.

Брнабић је навела да је са комесаром Вархељијем разговарала о свим актуелним темама о Косову и Метохији, медијским законима, владавини права, али и предстојећем извештају Европске комисије о напретку Републике Србије.

Брнабић очекује позитиван помак у извештају Комисије јер је, како каже, доста тога урађено, посебно у области владавине права.

"Какав ће бити извештај Европске комисије, зависи од много фактора", рекла је Брнабић.

Говорећи о предстојећим састанцима председника Александра Вучића у Бриселу, Брнабић је истакла да ти састанци неће бити лаки, али да верује да је већини у Бриселу јасно да Београд не стоји иза инцидента који су се догодили 24. септембра у Бањској и да то није било у интересу Републике Србије.

"Ми ћемо наставити да инсистирамо на формирању Заједнице српских општина у складу са Бриселским споразумом, на безбедности нашег народа на Косову и Метохији, али и за друге неалбанце, попут Рома", рекла је Брнабић.

Указала је да су ромској деци која иду у српске школе на Косову и Метохији одузете стипендије, те да не постоји шанса да они добију стипендије од приштинских власти.

Истакла је да на Косову и Метохији траје стална и свакодневна репресија према Србима и свим неалбанцима.

"Борићемо се за то да ти људи имају основне услове за живот", закључила је Брнабић.

 

Транспортна европска мрежа значи економску сарадњу

Брнабић je изјавила да Транспортна европска мрежа значи економску сарадњу и повезивање уз јачање регионалне економије.

Брнабић је на панелу посвећеном транспортним коридорима у оквиру форума Global Gateway у Бриселу указала и на значај подршке Европске уније и европских финансијских институција.

Брнабић је истакла да Република Србија, такође гради транспортну мрежу и види то као платфому за будућност.

Брнабић је додала да се тиме јачају и политичке везе на Западном Балкану јер то омогућава лакши проток људи и трговине.

Брнабић је навела да је политички, друштвено и економски то најзначајнија ствар, а уједно и један од најопипљивији резултата који се може остварити.

Брнабић је нагласила да се Република Србија радује наставку сарадње са својим европским партнерима у развоју коридора, посебно се фокусирајући на железнице.

"Мој савет би био да се прати веома пажљиво креирана европска транспортна политика, која је веома, веома добра и веома паметна", истакла је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг