Вести

Брнабић: Приоритет Владе Србије даљи привредни раст

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се са делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју предводи Донал Мекгетиган, поводом другог разматрања стендбај аранжмана у вредности од приближно 2,4 милијарде евра, који је Србији одобрен у децембру прошле године као подршка договореном економском програму.

Саговорници су разговарали о досадашњим резултатима и констатовали да је доста учињено у смислу остварења реформских циљева и да се Србија добро бори са ефектима светске кризе, упркос свим изазовима.

Мекгетиган је оценио да је евидентан напредак Србије и истакао добре макроекономске резултате, које је анализирао ММФ, привредни раст, број страних директних инвестиција и стављање инфлације под контролу, која је и даље изазов и за друге земље у Европи и свету.

Он је нагласио да спровођење актуелног аранжмана одлично напредује и да су до сада испуњени сви планирани циљеви.

Брнабић је нагласила да је приоритет Владе даљи привредни раст заснован на едукацији, знању и наставку инвестиција у ИТ сектор, биотехнологију и вештачку интелигенцију, и истакла да је фокус на реформама енергетског сектора и реструктурирању предузећа Електропривреда Србије (ЕПС).

Брнабић је нагласила да систем „Искра“, централни информациони систем обрачуна зарада свих запослених у јавном сектору, и Јединствени информациони систем просвете дају добре податке на основу којих ће се планирати приоритети за инвестиције у сектор образовања, где ће фокус бити на раду са талентованом децом.

Брнабић је говорила и о процесу дигитализације здравственог система, од чега се убудуће очекују поуздани и комплетни подаци на једном месту о важним темама попут статистике колико људи у Србији болује од ретких болести, листе чекања и слично, а што ће омогућити и оптималнија улагања у здравствени систем у будућности.

Састанку је присуствовао и потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг