Вести

Брнабић у Шангају са представницима кинеских компанија

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се у Шангају, на почетку посете Кини, током које ће се састати са председником Си Ђинпингом и премијером Ли Ћијангом, са представницима кинеских компанија.

Брнабић се састала са челницима "Huawei", "Shanghai Fengling Renewable", као и са представницима компанија "China Communications Construction Company" и "China Road and Bridge Corporation".

Компанија "Shanghai Fengling Renewable" сарађује са једним од најзначајнијих кинеских инвеститора у Србији, "Serbia Zijin Copper", у области обновљивих извора енергије.

"Изградњом овог хибридног постројења задовољиле би се скоро целокупне потребе "Serbia Zijin Copper" за електричном енергијом, додатно смањила емисија штетних гасова и такође би се добила значајна количина "зеленог" водоника за извоз", навела је Брнабић.

Брнабић је истакла да је разговарала о њиховим плановима за додатно инвестирање у зелену енергију у Србији, са акцентом на производњу електричне енергије из обновљивих извора.

"Желимо да наставимо убрзани развој домаће привреде, уз обавезно поштовање највиших стандарда заштите животне средине", додала је Брнабић.

Са представницима "China Communications Construction Company" и "China Road and Bridge Corporation", које су изградиле и раде на неким од најважнијих инфраструктурних пројеката у Србији, Брнабић је разговарала о динамици и роковима текућих пројеката, као и о будућим инвестицијама, с обзиром на то да је чврсто опредељење Владе да се наставља са још јачим и бољим инфраструктурним повезивањем у Србији.

Компанија "China Communications Construction Company" је иначе прва кинеска компанија која је ушла на српско инфраструктурно тржиште.

Брнабић се састала и са челницима "Huawei", компаније која у Србији послује 18 година и запошљава више од 200 људи, а само у претходне три године уплатила је у буџет више од 40 милиона евра на име пореза.

Имајући у виду развој нових технологија, Брнабић је, како је рекла, сигурна да ће и та компанија додатно допринети повећању извоза услуга информационо комуникационих технологија (ИКТ) из Србије, за који се ове године очекује да ће достићи 3,8 милијарди евра.

 

 

 

Извор: Танјуг