Вести

Весић: За Велику Плану стижу све бољи дани

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је данас радове на рехабилитацији пута Велика Плана – Марковац, део познатог Цариградског друма, и истакао да је само за обнову путева у Великој Плани држава издвојила више од три милиона евра.

Према његовим речима, Цариградски друм, некада једина веза Цариграда са Београдом, сада постаје модерна саобраћајница.

"Овим се путем ишло од Београда према југу. У међувремену су изграђени путеви и ауто-путеви, а Цариградски друм је остао као пут између општина. Ја сам срећан и задовољан што смо успели да обезбедимо новац да кренемо и у његову обнову", рекао је министар Весић.

Како је навео, при крају је обнова прве деонице, од Велике Плане до Марковца, у дужини од 11,5 километара, а након тога биће рехабилитоване и деоница до Баточине и даље до Багрдана.

"То је укупно око 30 километара обновљеног Цариградског друма, што само говори да смо, као држава, поред изградње ауто-путева и брзих саобраћајница, обезбедили новац и за обнову регионалних путева. То је важно за грађане који живе овде, то нам и сами кажу", истакао је министар Весић.

Министар Весић нагласио је да је држава до сада обезбедила више од три милиона евра за обнову путева у Великој Плани, а та општина ће се наћи и на траси нове, брзе пруге Београд – Ниш, којом ће возови ићи 200 километара на сат.

"Од Београда до Ниша стизаће се за 100 минута. Од Велике Плане до Београда путоваће се веома брзо и то ће потпуно променити начин живота људи. Моћи ћете да живите у Плани, а да радите у Београду. Уз пругу, следе и нове фабрике, јер сваки инвеститор жели да гради тамо где има саобраћајну везу", навео је министар Весић.

Зато је, како наводи, одлука председника Србије Александра Вучића да развија Србију кроз изградњу саобраћајне инфрастурктуре, била најбоља могућа.

"Не само да повезујемо људе, који могу лако да путују, то је и основ за већи привредни раст", назначио је министар Весић.

Додао је да ће после обнове пута бити постављена саобраћајна сигнализација, како би безбедност учесника у саобраћају била већа.

"За Велику Плану стижу све бољи дани", поручио је министар Весић.

 

Пут до села Радовање први корак у развоју овог места значајног за Србе

"Изградња пута до села Радовање први је корак да би се том месту, значајном за историју Србије, дао адекватан значај", поручио је министар Весић.

Министар Весић је, током посете Великој Плани, обишао и завршне радове на путу до Радовањског луга и цркве посвећене Светом архангелу Гаврилу – Захвалнице, изграђене на месту убиства Карађорђа.

Министар Весић је оценио да нема трагичнијег места у Србији од Радовањског луга, и зато би овде требало да дође сваки ђак, да научи кроз какве је све земља трагедије морала да прође да би се живело слободно.

Министар Весић је истакао да је пут до манастира Покајница и цркве Захвалнице уређен на личну иницијативу председника Србије Александра Вучића.

"Не постоји трагичније место у Србији од овог, и оно заслужује да постане место у које ће доћи свако дете, свака екскурзија и учити о томе кроз какве смо трагедије прошли, шта је све морало да се догоди у земљи да бисмо живели слободно", рекао је министар Весић.

Навео је да је пут важан како за људе који ту живе, за цео комплекс, свештенике и манастир, али суштински важан како би почела да се развија цела локација.

"Да се овде уради музеј, паркинг, да постоје садржаји, да долазе људи из целе Србије. Тако ћемо развити крај, да може да живи од туризма, али и показати колико нам је стало до Србије", нагласио је министар Весић.

Пренео је да је са локалном самоуправом договорено и да се обнови пут до Крњева, у дужини од 1,5 километара.

"Ако наставимо овим путем, ако Србија не стане, и наредних година ћемо наставити са изградњом путева, јер није све завршено и увек има још нешто што можемо да направимо за људе", рекао је министар Весић.

Навео је и да ће им у посету доћи и председник Александар Вучић, чиме ће постати први српски Председник који је посетио то место.

"И сама та чињеница, да председници пре њега нису долазили, говори о трагедији овог места, о томе колико га сви избегавамо, јер нас подсећа на тешке тренутке наше историје. Али, ако се не сећамо тих тренутака, не можемо ни да правилно одлучујемо о будућности", рекао је министар Весић.

Министар Весић је поручио да ће сваки део Србије наставити да се развија.

 

У Смедеревској Паланци само у последњих пар година урађено 100 км пута

Министар Весић обишао је радове на реконструкцији пута Смедеревска Паланка-Михајловац и истакао да је на територији те општине само у последњих неколико година урађено 100 километара путева, што је од кључног значаја за привредни развој тог краја.

"Срећан сам и поносан када видим сваки пут који смо урадили. Овај од Смедеревске Паланке до Михајловца, дуг више од 20 километара и вредан преко седам милиона евра, посебно је важан, што најбоље показује задовољство људи који овде живе", рекао је министар Весић.

На молбу општинског руководства ове године почеће да се ради и пут до Мале Плане, у којој живи више од 5.000 грађана.

"Не знам да ли ћемо тај пут до Мале Плане успети да завршимо ове године, зависи од времена, али ћемо свакако почети и урадити добар део", најавио је министар Весић.

Додао је да у општине сигурно постоји још много путева који треба да се ураде, те да ће се уз посвећеност надлежних да се сваке године уради по један - сви путеви бити обновљени.

"У Смедеревској Паланци урађено је скоро 100 километара путева. Највећи део је урадила локална самоуправа, али сви ми водимо једну политику. Важно је да сви водимо исту политику, и у Малој Плани, Михајловцу, Смедеревској Паланци, Београду, јер само тако можемо да напредујемо", рекао је министар Весић.

Указао је да је за Смедеревску Паланку важан и пројекат изградње брзе пруге Београд-Ниш, на чијој ће се траси наћи и која ће омогућити да се од Паланке до Плане стигне за само 20-30 минута.

"Знам да то изгледа немогуће, али тако ће бити", поручио је министар Весић, додајући да то значи и развој туризма, локалне привреде и долазак инвеститора.

Навео је да ће се у Паланци градити нова железничка станица, док ће стара бити обновљена и претворена у музеј, који ће бити предат општине у надлежност.

Напоменуо је да ће Паланка, Велика Плана и Азања следеће године ући у пројекат "Чисте Србије", што значи почетак градње више од 150 км канализационе мреже, са постројењем за прераду отпадних вода.

"Због свега овога, Србија не сме да стане. Зато је важно да се изабере политика развоја Србије, коју води председник Вучић, а ми ћемо наставити са изградњом путева", поручио је министар Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг