Вести

Гојковић обишла завршне радове на обнови Спомен-куће Саве Шумановића

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић обишла је са председником општине Зораном Семеновићем завршне радове на обнови фасаде и крова Спомен-куће Саве Шумановића за које је средства обезбедило Министарство културе.

Министарка Гојковић је том приликом истакла да је Спомен-кућа изузетан споменик културе за читаву државу и културно благо општине Шид и напоменула да је Министарство културе одмах реаговало за неопходну санацију након оштећења крова током велике летње олује у јулу која је оштетила многе објекте широм Србије.

"Одмах смо реаговали и издвојили 10 милиона динара. Драго ми је да реконструкција иде по плану, да ће ускоро бити све завршено. Кров је урађен а фасада се завршава", рекла је министарка Гојковић.

Напоменула је да су обезбеђена средства искоришћена и за проширење радова на унутрашњост објекта.

"Биће ми велико задовољство да дођем овде и да заједно отворимо врата куће Саве Шумановића за посетиоце, све грађане и грађанке Шида као и туристе", додала је министарка Гојковић.

Указала је да Шид има изузетан културно-туристички потенцијал.

"Шид на једном мањем простору има толико значајних споменика културе - Галерију Саве Шумановића као и Илијанум, Музеј маргиналне и наивне уметности, изузетно цењене врсте уметности у читавој Европи и свету. Имамо један културни бисер који заједнички треба да искористимо", напоменула је Гојковић.

Гојковић је подсетила да је Министарство културе Републике Србије у Шиду последњих  година помагало многе инфраструктурне радове и на другим објектима, као и бројне културне програме, како преко конкурса "Градови у фокусу", тако и на конкурсима савременог стваралаштва.

"Опредељено је више од 64 милиона динара захваљујући доброј сарадњи и општине и Министарства културе која ће бити настављена и у следећем периоду", истакла је министарка Гојковић.

Поводом одлуке Скупштине Општине да 10. новембар постаје званични Дан општине, потпредседница Владе и министарка културе је тим поводом са председником општине  открила спомен-плочу посвећену добровољцима српске војске из Шида и околине у Првом светском рату и положила венац.

Гојковић је рекла да је то "спомен свима онима који су дали своје животе као добровољци за слободу Србије, али и за слободу читаве Европе".

Председник Општине Шид Зоран Семеновић захвалио је потпредседници Владе и министарки културе за подршку Министарства реконструкцији Спомен-куће Саве Шумановића, као и што је посетом управо 10. новембра увеличала значајан догађај за становнике општине Шид.

 

 

Извор: Танјуг