Вести

Весић: Министарство ће наставити сарадњу са Универзитетом у Београду

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потписао је уговоре о реализацији трећег циклуса праксе за студенте Универзитета у Београду, који ће имати прилике да до 20. фебруара следеће године стичу практична знања у оквиру ресорног министарства.

Уговоре са 40 студената који ће кренути на праксу потписали су и директори јавних предузећа, међу којима и директори "Ер Србије" Јиржи Марек, ЦИП-а Славен Тица и "Коридора Србије" Александар Антић.

Министар Весић је захвалио ректору Универзитета у Београду Владану Ђокићу што је прихватио иницијативу да се реализује студентска пракса, подсећајући да је током ове године 60 студента имало прилике да прође кроз тај процес.

"То је пракса коју радимо у сарадњи са Универзитетом у Београду, где ћете ви добити своје менторе. Ми ћемо добити нове људе који ће радити са нама, ви ћете добити праксу коју нисте могли да добијете на факултету. Овде ћете видети како теоријско знање изгледа у пракси. Сигуран сан да ће ова пракса за вас бити веома корисна. Хвала вам што сте изабрали наше Министарство", поручио је министар Весић студентима након потписивања уговора у Ректорату.

Министар Весић је истакао да ће Министарство наставити сарадњу са Универзитетом у Београду и следеће године, као и да ће бити потписани слични уговори и са другим универзитетима у Србији.

"Тако видимо везу између науке и Министарства и верујемо да ћемо на тај начин допринети да многи од вас остану у нашим предузећима. Учинићемо се да плате које можете да добијете у нашим предузећима у наредном периоду буду макар једнаке платама које се добијају ван државе, јер су нама неопходни стручни људи јер без стручних људи не можемо да водимо овако велике пројекте", рекао је министар Весић.

Навео је да је недавно боравио у Кини и да је том приликом затражио од кинеских партнера да њихове компаније које послују у Србији финансирају праксу за професоре, асистенте и студенте у Србији, додајући да ће првих 10 студента отићи у ту земљу, где ће имати прилике да се упознају са реализацијом великих пројеката.

Министар Весић је додао да је план да око 200 студената, професора и асистената из Србије оду на праксу у Кину и да је писмо са истим предлогом послато и западним компанијама.

"Верујемо да ћемо на тај начин омогућити да наши студенти, професори и асистенти стекну искуство које не могу да стекну чак студенти из других земаља у региону", рекао је министар Весић.

 

 

Извор: Танјуг