Вести

Брнабић: Очекујем од ЕУ позитиван сигнал за отварање Кластера

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом и амбасадорима држава чланица Европске уније о даљим корацима у процесу европских интеграција, напретку Србије и препорукама Европске комисије у годишњем извештају за наредну годину.

Том приликом Брнабић је истакла да је Србија континуирано радила на отварању Кластера 3, које је у потпуности спремно, додајући да од Европске уније очекује позитиван сигнал за његово отварање, наводи се у саопштењу Владе.

Брнабић је оценила да је основни циљ у претходном периоду био да се направи напредак у свим областима, пре свега када је у питању владавина права, подсетивши на то да је и Европска комисија у најновијем Извештају препознала напредак Србије у бројним кључним областима, као и да ни у једној области није забележено назадовање у реформама.

Како се наводи, када је у питању област правосуђа, Брнабић је оценила да су реформе успешно спроведене у циљу остваривања веће независности, одговорности и ефикасности нашег правосудног система, а у консултацији са Венецијанском комисијом Савета Европе.

Брнабић је информисала амбасадоре да је у току израда Стратегије за борбу против корупције, која ће садржати све ГРЕКО препоруке, а чији текст је тренутно у процесу консултација са Европском комисијом.

Додаје се да је Брнабић обавестила амбасадоре држава чланица Европске уније да су усвојени Закон о јавном информисању и медијима и Закон о електронским медијима, са циљем гарантовања слободе медија и јавног информисања и осигурања безбедности и плурализма медијске сцене у Србији, а у складу са највишим међународним стандардима земаља Европске уније и документима Уједињених нација и Савета Европе.

Брнабић је закључила да ће Србија наставити рад на свеобухватним реформама у најбољем интересу друштва и грађана Србије.

Брнабић је изразила посебно задовољство чињеницом да је, када су у питању економски параметри, у Извештају констатовано да је Србија на добром нивоу припремљености за чланство, као и тиме што је сада први пут констатован добар напредак у трансформацији у привреди.

 

 

 

Извор: Танјуг