Вести

Брнабић: Пуно разумевање и дугогодишња узајамна подршка Србије и Кипра

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са председником Републике Кипар Никосом Христодулидисом и оценила да две земље повезују чврсто пријатељство, историјски потврђена блискост и солидарност двају народа, утемељена на пуном разумевању и дугогодишњој узајамној подршци.

Брнабић је истакла да о посвећености унапређењу сарадње сведочи и одржавање треће заједничке седнице двеју влада и изразила уверење да ће потписани меморандуми допринети чвршћој сарадњи, пре свега у областима образовања,  науке, технолошког развоја и иновација.

Како је оценила Брнабић, највећу могућност за унапређење привредне сарадње, представља повећање кипарских директних инвестиција у привреду Србије и позвала кипарске компаније да у већем броју инвестирају на српском тржишту.

Брнабић је изразила очекивање да ће, осим повећања трговинске размене, бити размотрена и сарадња у областима енергетике, пољопривреде и туризма, у којима две земље поседују значајне потенцијале.

Председник Христодулидис поручио је да је Кипар посвећен убрзању процеса приступања Европској унији земаља Западног Балкана и пренео чврсту подршку Србији на њеном европском путу, имајући у виду да једино таква политика осигурава стабилност у региону и Европи.

Поручујући да две земље имају једнак став када је у питању поштовање међународног права, Брнабић захвалила је на континуираној подршци Кипра суверенитету и територијалном интегритету Србије.

 

 

 

Извор: Танјуг