Вести

Брнабић: Унапређење билатералних односа Србије и УК

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан лордом Стјуартом Пичом о унапређењу билатералних политичких и економских односа са овом земљом, као и о актуелној ситуацији на Косову и Метохији и региону.

Брнабић је изразила посебну заинтересованост за унапређење билатералних односа у више кључних области, и исказала задовољство недавно потписаном Декларацијом о унапређењу сарадње у борби против организованог криминала између Републике Србије и Уједињеног Краљевства.

Брнабић је изразила велику забринутост тренутном ситуацијом на Косову и Метохији, нарочито чињеницом да Привремене институције самоуправе у Приштини онемогућавају спровођење предстојећих избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије на простору Аутономне покрајине Косово и Метохија 17. децембра 2023. године.

Брнабић је истакла да је Београд показао јасну опредељост за дијалог и постизање стабилности и поручила да ће Београд чврсто наставити да инсистира на имплементацији договореног Бриселским споразумом.

Указујући на различите иницијативе у којима Србија учествује, Брнабић је истакла посвећеност регионалној сарадњи, која је један од спољнополитичких приоритета и доприноси економском просперитету и развоју читавог региона.

Стјуарт Пич је нагласио да постоји опредељеност Уједињеног Краљевства за наставак јачања сарадње двеју земаља, пре свега у области економије, заштите животне средине, енергетике, као и у оквирима заједничке пројектне сарадње.

На састанку је било речи и о отварању креативне амбасаде Републике Србије у Лондону, која представља својеврстан допринос промоцији креативних индустрија и иновативности Србије и њених грађана у Великој Британији.

 

 

 

Извор: Танјуг