Вести

Танасковић: Уложено 130 милиона евра у наводњавање

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је данас, на другој регионалној "Лоок уп" конференцији на Копаонику, да је до сада у пројекте наводњавања уложено 130 милиона евра и да се воде преговори о обезбеђивању додатних средстава.

Дефинисали смо седам стратешких циљева на путу ка зеленој транзицији и већ  10 година интензивно улажемо у наводњавање, истакла је министарка Танасковић.

"Већ су ти пројекти потписани и радови се изводе. У 2027. ћемо имати обухват који смо исфинансирали већ у овом тренутку, јер су средства обезбеђена из кредита Абу Даби фондације и ЕБРД банке", навела је министарка Танасковић.

Министарка Танасковић додала је да су у току преговори за нови БРД кредит од 18 милиона и кредит Сауди фонда од 60 милиона евра.

"Наравно преговарамо и даље за неке нове кредитне линије, конкретно за наводњавање где треба да покријемо још неколико стотина хиљада хектара", казала је министарка Танасковић.

Министарка Танасковић истакла је да је развој органске производње изузетно важан циљ, пре свега, због велике тражње у свету за органским производима.

"Јако је битан податак да наш извоз органских производа из године у годину расте у просеку између 20 и 25 одсто, он је 2022. био 68,5 милиона евра", нагласила је министарка Танасковић.

Министарка Танаскович истакла је да данас имамо 7.000 газдинстава која се баве органском производњом.

У фокусу овогодишње конференције биће актуелни изазови у области енергетике и екологије о којима ће, на шест панела, дискутовати више од 30 панелиста.

Главне теме су одрживост, декарбонизација енергетског сектора, отпорност на климатске промене, циркуларна економија, зелени бизниси и финансирање зелених бизниса, опстанак микро, малих и средњих предузећа у ланцу добављача на конкурентном европском тржишту.

 

 

Извор: Танјуг