Вести

Вучић: Будућност земље сигурнија по питању енергетске безбедности

Председник Републике Србије Александар Вучић стигао је са председницима Бугарске и Азербејџана Руменом Радевим и Илхамом Алијевим у гасну станицу Трупале, где ће пустити у рад гасну интерконекцију Србија - Бугарска и изјавио да ће гасовод до Бугарске диверсификовати изворе снабдевања гасом.

Заједно са председницима три земље стигао је и амбасадор Европске уније у Србији Емануел Жиофре.

Председник Вучић рекао је да ће пуштањем интерконектора Србија обезбедити диверсификацију и алтернативу у снабдевању гасом и да ће у будућности бити сигурнија земља по питању енергетске безбедности.

"Србија ће сада моћи да купи на отвореном тржишту гас на седам терминала", рекао је председник Вучић, а бугарски председник је прецизирао да тренутно гас може да се купи на шест терминала, а да ће од марта бити могуће купити гас на седам.

 

Са Бугарском можемо додатно да унапредимо односе две земље

Председник Вучић изјавио је да Србија и Бугарска могу додатно да унапреде односе.

Током обиласка гасне станице у Трупалама, председник Вучић рекао је да односи две земље могу да буду још бољи и да ће бити решени сви преостали проблеми.

"Ми смо данас разговарали о томе и гледаћемо да решавамо те ситније проблеме који постоје, око књига и уџбеника и других ствари, тако да  ћемо то да решимо, као и све друге ствари", рекао је председник Вучић.

Када људи хоће да разговарају решиће све, додао је председник Вучић.

Радев је рекао да и они са своје стране раде на томе да се унапреде односи са Србијом. Овај пројекат је од круцијалног значаја за сигурност и стабилност нашег региона и развој наших економија, истакао је Радев.

Председник Вучић је претходно указао на значај диверсификације у снабдевању гасом.

"Све је у диверсификацији, као што је председник Радев рекао. Она ће донети више алтернатива у снабдевању обе земље и Србије и Бугарске. То је за нас од изузетног значаја и донеће већу сигурност важним местима у Србији, Димитровграду, Белој Паланци и Пироту, али то ће донети бољу будућност. Сада можемо да купујемо на отвореном тржишту гас из шест или седам различитих "LNG" терминала укључујући и Александрополис", рекао је председник Вучић.

Додао је да ће Србији у будућности бити много лакше и да ће бити боље обезбеђена по питању енергетске безбедности.

 

Не могу данас да говорим, али не секирајте се, победићемо

Председник Вучић изјавио је да не може да говори због правила да се месец дана пред изборе, како је рекао, не можете похвалити оним што сте урадили за земљу.

"Ја данас не могу да говорим, ми имамо глупа правила која смо усвојили у нашој земљи да кад нешто урадите за своју земљу онда месец дана пред изборе не смете да се похвалите тиме што сте урадили за своју земљу, те уз моју срдачну добродошлицу вама, уз огромну захвалност што сте данас у Србији, ја ћу да замолим министарку (рударства и) енергетике  (Дубравку Ђедовић Хандановић) јер она није члан ниједне странке, а није ни на једној кандидатској листи, па ће нам то европски пријатељи опростити што ће она да вам се обрати данас, а ја ћу да поштујем та правила", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, без обзира на та правила и на све то "на шта смо натерани немојте да се секирате ми ћемо да победимо".

"Али и ово је једна велика победа свих нас заједно и хвала вам на томе", рекао је председник Вучић.

 

 

Гасни интерконектор добра и велика ствар за нашу земљу

Председник Вучић изјавио је, након пуштања у рад гасног интерконектора Србија - Бугарска, да је тај гасовод добра и велика ствар за нашу земљу и да ће донети сигурност у снабдевању и ниже цене гаса у будућности.

Ово је важан дан за Србију, али због неких глупих правила нисам могао да говорим на отварању гасног интерконектора, рекао је председник Вучић.

Напоменуо је да до пре три године нисмо имали гасовод у Србији и да сада имамо изграђен Балкански ток од 400 километара кроз Србију, као и сада гасни интерконектор са Бугарском који ће омогућити боље цене у будућности и повољније цене на тржишту, што значи да ће наши грађани мање новца давати за гас.

Али важно је да ћемо гаса увек имати довољно за домаћинства и индустрију, рекао је председник Вучић и истакао да ћемо имати и чистији ваздух и више зелене енергије.

Захвалио је Европској унији на великом новцу који су дали за тај пројекат.

"Очекујем и по другим питањима да људи боље живе него раније и очекујем  да тек следећа година и године пред нама донесу бољи живот у сваки дом у Србији", рекао је председник Вучић.

 

Још гледамо детаље уговора КЕДС-а и Електросевера, важно да народ има струју

Председник Вучић изјавио је да је задовољан што су Косовска компанија за дистрибуцију електричне енергије (КЕДС) и Електросевер постигли договор, чиме се избегава могућност да народ на северу Косова и Метохије остане без електричне енергије.

"Још гледамо детаље, следи потписивање уговора са становништвом. Као што знате, свега 11 одсто људи на северу је плаћало струју, ја сам задовољан што су КЕДС и Електросевер постигли договор и тиме избегавамо сваку могућност да народ на северу Косова и Метохије остане без електричне енергије", рекао је председник Вучић и подвукао да је то најважније.

"И за нас је било још једно важно питање, да се оваквим споразумом не прејудицира питање имовине и мислим да су то ствари које смо успели да урадимо", рекао је председник Вучић.

 

У претходне четири године урађено више него у претходних 70 година

Председник Вучић изјавио је да је у претходне четири године урађено више по питању гасне интерконекције него у претходних 70 година.

На конференцији за медије истакао је да неке земље уопште немају гас, те да је за Србију важан развој гасне интерконекције, између осталог, и због реиндустријализације.

Председник Вучић је рекао да је са Бугарском договорено да се и председници две земље чују ако буде било потребе како би се смањиле "било какве инцидентне ситуације између Србије и Бугарске" и како би се на најбољи начин решавали проблеми.

Председник Вучић је истакао да се гради гасна интерконекција према Северној Македонији, као и да се нада да ће моћи да се гради и према Босни и Херцеговини и Републици Српској.

Поред тога, навео је да ће следеће године кренути радови на изградњи нафтовода између Србије и Мађарске.

"Морамо да градимо нафтовод између Србије и Мађарске како бисмо могли да имамо бољи приступ јефтинијој нафти", рекао је председник Вучић и додао да Србија мора да ради и на диверсификацији снабдевања нафтом.

Додао је да ће се радити на томе да следеће године стопа раста буде четири одсто, упркос томе што ММФ прогнозира стопу раста од 3,6 одсто.

"То ће значити много веће повећање плата и пензија, да ћемо морати много да инвестирамо као држава, али и да расте стопа страних инвестиција", нагласио је председник Вучић.

Истакао је да Азија постаје све значајнији инвеститор у Србији и да верује да ће се тај тренд наставити.

 

Камен темељац за ''Аристон'' у фебруару или марту

Камен темељац за италијанску компанију "Аристон" биће постављен крајем фебруара или почетком марта наредне године, изјавио је председник Вучић.

"Аристон је важна и легендарна италијанска фирма, али и ту смо имали проблем како да решимо електричну енергију, и на томе сада радимо. Верујем да ћемо успети да то решимо до тог тренутка када буде постављен камен темељац", рекао је председник Вучић.

Истакао је да "увек ради" на довођењу инвеститора у Ниш, и навео да су просечне плате у том граду сада веће "него што су биле пре 11 година".

"Пре само 11 година просечна плата је 322 евра, сада је 698, скоро 700 евра. Не мислим да је то добро, и даље је испод просека Србије, пре свега због Београда и Новог Сада, јер они имају значајно већа примања, али је много боље. Верујем да ће се људи у Нишу у годинама пред нама полако приближавати градовима на северу и мислим да смо много труда уложили да тако буде", рекао је председник Вучић.

Говорећи о згради аеродрома у Нишу, рекао је да ће она у августу или септембру наредне године бити "у пуној функцији".

"Само у зграду аеродрома улажемо 11 милиона евра, наставићемо са тим, али и да улажемо у комплетну логистику аеродрома како би имао славу и успех у будућности. Када сам пре пет или шест година био овде, било је да хоћемо да угасимо аеродром у Нишу због неких политичких решења, а он сада има највећи број путника, највећи број летова у зависности од зимске или летње сезоне, 11 или 15 дестинација, а биће их још више. Зграда ће бити велелепна", навео је председник Вучић.

 

Срео сам се са Манојловићем, изразио је задовољство због "EXPO 2027"

Председник Вучић рекао је да је срео глумца Микија Манојловића који је изразио задовољство јер ће Србија помоћу "EXPO 2027" имати прилику да се додатно унапреди и развије.

Председник Вучић је то изјавио одговарајући на питање медија и додао да ће увек постојати људи који ће демонстрирати против промена на боље.

"Ја сам срећан јер сам данас видео Микија Манојловића, једно велико име Србије, који је задовољан што ћемо имати прилику да кроз "EXPO 2027" уредимо целу нашу земљу", рекао је председник Вучић замољен да прокоментарише протест због уређења простора на коме се налази сајам у Београду.

Председник Вучић је додао да ће Србија на тај начин имати прилике да изгради још много ауто-путева, пруга, да отвори много фабрика.

"А да ћете увек да имате људе који су против промена на боље, па увек ћете да их имате. Ти исти људи су демонстрирали, против Београда на води, а данас много више времена проводе у Галерији купујући и одлазећи у ресторане, него што имам ја времена да одем", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да је то лицемерно, али да ће он наставити да ради свој посао.

"Наставићемо да развијамо Београд и Србију и ту нема великих проблема", рекао је председник Вучић.

Одговарајући на молбу да прокоментарише писања на друштвеним мрежама да у Ниш долази пред изборе или када избије неки рат и да је Ниш заборављен, председник Вучић је рекао да те тврдње нису тачне и да је у Нишу често.

"Па ја сам у Нишу више него код куће. Добро. Свако мало па сам у Нишу. Дојадило је Богу и народу", рекао је шаљиво председник Вучић.

Додао је да компанија "Аристон" креће са изградњом фабрике која ће бити десета фабрика коју је његов тим довео у Ниш.

"Ја сам био део тог тима, да будем сасвим прецизан. Тако да не постоји ни једно место у Србији у којем сам провео толико времена као у Нишу. Можда би Новосађани могли да ми кажу, дошао си петнаестак пута у Нови Сад", рекао је председник Вучић.

Додао је да је у Нишу био можда чак 80 пута.

"Мислим да сви премијери и председници заједно нису били у Нишу од 1945. године колико сам ја пута био у Нишу", оценио је председник Вучић.

 

Улажемо стотине милиона евра у изградњу енергетске инфраструктуре

Председник Вучић изјавио је да српски градови који се прикључују на гас тиме постају и привлачнији за инвеститоре.

Како је рекао, улажу се огромне своте новца да би се изградила енергетска инфраструктура.

"Ми улажемо огромне своте новца, стотине милиона евра да бисмо повезали Србију, да бисмо ту енергетску инфраструктуру изградили. Због Ниша, Пирота, Димитровграда, Беле Паланке, али и Књажевца. Зато ћемо то наставити на такав начин да радимо. Ми морамо да провучемо гас и до Врања, јер сад разговарамо са једном немачком компанијом за 1.500 запослених и то ћемо да урадимо", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић најавио је и провлачење гаса и преко Златибора односно Нове Вароши до Пријепоља и Прибоја. Како је рекао, биће два крака, од чега леви крак иде ка Сјеници.

"У Ваљево стиже свакако, у Ваљево сада стиже. То су страшно важне ствари за нас, јер нема напретка без тога. Хоћете да привучете инвеститоре, а немате путеве, брзе саобраћајнице, ауто-путеве. Кад немате гасне конекције - нема инвеститора", оценио је председник Вучић.

Како је рекао, баш из тог разлога наставиће да се ради и гради и следећа година ће бити одлична.

 

Нисам добио реакцију међународне заједнице на забрану гласања Србима на Косову и Метохији

Председник Вучић рекао је да није добио било какво реаговање представника међународне заједнице поводом тога што је Србима са Косова и Метохије забрањено да гласају на предстојећим парламентарним изборима 17. децембра.

"Нисам добио никакву реакцију. Као што сам рекао раније - биће неко њихово саопштење, и то вам је то. Наћи ће опет неки разлог да Србе окриве за нешто. За нас је важно да чувамо своју позицију и да гурамо земљу напред", рекао је председник Вучић одговарајући на новинарска питања.

На питање да прокоментарише изјаву лидера Социјалдемократске иницијативе Фатмира Љимаја да ће седмом тачком Охридског споразума тзв. влада Аљбина Куртија "дозволити Србији да постане акционар" тзв. државе "Косово", рекао је да га међусобне свађе приштинских политичара не занимају.

"Стварно, да коментаришем Фатмира Љимаја и нема никаквог смисла, нити ћу то да радим, нити ме занимају њихове међусобне свађе и ко ће да буде већи калиф од калифа", рекао је председник Вучић. 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк