Вести

Мали: Подижемо животни стандард грађана, Србија не сме да стане

Потпредседник Владе Републике Србије, потпредседник главног одбора Српске напредне странке и министар финансија Синиша Мали изјавио је вечерас да ће Србија ове године имати рекордан БДП вредан више од 69 милијарди евра и истакао да је раст плата и пензија изнад нивоа инфлације.

"Наша економска политика заснива се на подизању животног стандарда грађана Србије, дакле на расту плата и пензија, као и раста минималне зараде и на пуној запослености са једне стране и на великим капиталним инвестицијама са друге стране. И као резултат тога, ове године имате рекордан БДП, преко 69 милијарди евра, упркос највећој економској кризи у свету након Другог светског рата", рекао је Мали у емисији Реч на реч на РТС-у.

Мали је рекао да постоји раст цена у целом свету и да је инфлација у Србију увезена споља, али да држава води рачуна о ценама горива, енергената и основних намирница.

Нагласио је да је међугодишња инфлација у новембру у Србији спуштена на осам одсто и да имамо силазни тренд инфлације, као и такав тренд да се наредне године очекује инфлација од 3,5 до четири одсто.

"Са овим повећањем плата и пензија од 1. јануара, повећање плата је 27,2 одсто у реалном износу, повећање пензије 24,5 одсто, а повећање минималне зараде 25 одсто, што је изнад нивоа инфлације у реалном износу", навео је Мали.

Истакао је и да ниво јавног дуга у БДП-у око 51,4 одсто и да су српске финансије потпуно сигурне и стабилне.

Стабилан девизни курс у Србији је највећи и најважнији показатељ стабилности и борбе против инфлаторних очекивања, нагласио је Мали.

"Ми ове недеље завршавамо и исплату 10.000 динара нашим средњошколцима. Свако обећање које смо дали, испунили смо. За само 20 дана, од 1. јануара идемо са даљим повећањем плата у јавном сектору од 10 одсто, као и повећањем пензија од 14,8 одсто, и идемо са највећим процентуалним повећањем минималне зараде од 17,8 одсто, која ће бити преко 400 евра'', истакао је Мали.

Мали је навео да ће на до краја мандата наредне владе, ако поново актуелна власт добије поверење грађана, плата у Србији бити 1.400 евра, а просечна пензија 650 евра и минимална зарада 650 евра.

Такође, рекао је да је НИС само ове године уплатио у буџет 369 милиона евра, док је претходна власт продала НИС за само 400 милиона евра.

"Зато је на грађанима веома важан избор 17. децембра. Да ли ћемо да се вратимо сви заједно у прошлост која се осликава са негативним стопама раста, са рекордно високом незапосленошћу, са рекордно ниском запосленошћу, ниским платама, несигурним пензијама или хоћемо да нам расту плате, пензије и минимална зарада, да не заустављамо ниједну инвестицију у школе и у болнице, ауто-путеве, брзе пруге? Србија не сме да стане и зато, поштовани грађани Србије, гласајте за листу број 1, Александар Вучић, Србија не сме да стане", поручио је Мали.

 

 

 

Извор: Новости / РТС