Вести

Момировић: У 2024. години Србија ће председавати "CEFTA"

Министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије Томислав Моморовић изјавио је да ће један од главних догађаја у 2024. године за Србију и српску привреду бити председавање наше земље Централноевропским уговором о слободној трговини (ЦЕФТА).

Председавање Србије ће бити пре свега фокусирано на консолидацију и ојачавање споровођења споразума, раду на интезивирању трговинске размене страна потписница ЦЕФТА, рекао је министар Момировић на конференцији "Свет у 2024".

Министар Момировић је рекао да ће то председавање Србији дати могућност да у фокус стави дигитализацију и електронску трговину.

Министар Момировић је истакао да је значај ЦЕФТА тржишта за српску привреду огроман, да је ЦЕФТА други трговински партнер после Европске уније са учешћем у нашој укупној размени у износу већем од 18 одсто.

Министар Момировић је подсетио и да је Србија у девет месеци ове године остварила близу пет милијарди евра у трговинској размени са ЦЕФТА. На скупу, на којем ће између осталог министри представљали резулате министарстава и планове за 2024, министар Момировић је оценио да сви морамо бити поносни на резулате који су заједнички - грађани, привреда, представници државних институција, у години коју су обележили ратови и глобалне кризе.

Један од најуспешнијих пројеката које је Министарство спровело у 2023. је, како је нагласио министар Момировић, акција "Боља цена", у оквиру које су производи са сниженим ценама лако доступни широм земље и грађанима омогућава да остваре значајне уштеде у кућном бужету и од неколико хиљада динара.

Министар Момировић је навео је да је Министарство у време глобалних изазова наставило реформе усменене ка побољшању пословног окружења, привлачењу страних инвестиција и подршци домаћим предузетницима.

Наша посвећеност јачању економске стурктуре земље кључна је у осигуравању одрживог раста и стварању бољих улова за живот сваког појединца у Србији, рекао је министар Момировић и као важна достигнућа у 2023. навео споразум о слободној трговини са Кином, потписан у Пекингу у окторбу.

Министар Момировић подсетио је да тај споразум са Кином није важан само за пољопривреднике, већ и за бројне друге области које укључују производе машинске индустрије, гвожђе, челик, али и оне из фармацеутске индустрије.

Извоз у Кину достигао је 1,3 милијарде долара, а сада након споразума очекујемо да ће извоз у Кину у првим годинама примене премашити две милијарде, рекао је министар Момировић.

Министар Момировић је као важно истакао и то што се ради на споразумо о слободној трговини са УАЕ и Египтом.

Како је навео министар Момировић, разговара се са представницима приватног сектора актовно кроз формирање Националног координационог тела за олакшавање трговине.

Министар Момировић је нагласио да ће Србија у 2024. наставити да обезбеђује повољну пословну климу за домаће привреднике и радити на освајању нових тржишта, која ће омогућити раст друштвеног производа у циљу добробити раста животног стандарда.

 

 

Извор: Танјуг