Вести

Вучић: Обилазница око Крагујевца је од великог значаја

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је приликом обиласка првих радова на изградњи северне обилазнице око Крагујевца да ће њеном изградњом тај град решити већину инфраструктурних проблема и да је то велика ствар за читав крај.

"Ово је 22 километара и нешто што ће дати шансу Крагујевцу да уреди центар града и ојача индустријски", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је објаснио да ће се обилазница настави до Вучковице, па са брзом саобраћајницом према Книћу и Мрчајевцима и да ће се спојити са Коридором 11, путем Чачак-Краљево.

"Ово решава око 80 одсто проблема које Крагујевца има. Везаћемо Крагујевац са Мрчајевцима, ту ће бити ауто-пут Чачак-Краљево, део Моравског коридора", рекао је председник Вучић и навео да се граде најбољи путеви и брзе саобраћајнице, пуног профила.

Председник Вучић је подсетио да када је отваран МИНД парк било је свега 50 запослених, а да сада тамо ради 2000 људи, а мораће и даље да се развија.

 

Веома важно да Стелантис у јуну у КГ почне производњу електричне "панде"

Председник Вучић изјавио је током обиласка првих радова на изградњи северне обилазнице око Крагујевца, да је веома важно за Србију да Стелантис у том граду у јуну покрене фабрику за производњу електричне "фијат панде", јер ће имати велики извозни потенцијал.

"Ако крене све нормално, у Крагујевцу би могла да буде фабрика са највећим извозним потенцијалом и да се такмичи са Зиђином и железаром у Смедереву. То би значајно допринело расту нашег бруто домаћег производа у другој половини следеће године и даљем повећању плата, пензија, животном стандарду целе Србије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да када се стопа раста повећа за 0,3-0,4 одсто, то су значајни проценти и за повећање плата и пензија.

Председник Вучић је истакао да ће за грађане бити веома значајно када буде готова обилазница и да не морају да иду кроз центар Крагујевца ако иду ка Гружи, Книћу и другим местима.

"Тако да то решава питање загађености ваздуха за људе, питање саобраћајних гужви, решава питање напретка индустрије, јер после тога хоће свако да дође да улаже новац овде, јер има изграђену инфраструктуру", навео је председник Вучић.

 

Верујем да ћемо добити апсолутну већину мандата у Скупштини

Председник Вучић изјавио је да је уверен да ће листа "Србија не сме да стане" добити на изборима апсолутну већину мандата у Скупштини.

Председник Вучић је рекао током обиласка правих радова на изградњи северне обилазнице око Крагујевца да је најважније да људи изађу на изборе, као и да је уверен да ће у Парламенту имати више од 125 мандата.

"Верујем да ћемо самостално у мандатима имати апсолутну већину у Скупштини. То је циљ, за све остало не бих био срећан нити задовољан", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да је уверен у убедљиву победу Српске напредне странке на изборима у свим градовима Србије у којим је део опозиције најавио победу.

"Ни они сами не верују у то што говоре, а надају се да ће неко у Београду да их пусти да победе. Нити ће ко да их пушта, нити ће било ко да им поклања ни одузима гласове", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да Српска напредна странка позива све људе да у недељу изађу и гласају и додао да верује у убедљиву победу листе "Србија не сме да стане".

"Они су рекли да ће победити у Крагујевцу, Крушевцу, Смедереву, Книћу. У свим тим местима ће изгубити. И то ће изгубити убедљиво. То вам кажемо унапред", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да ће после ових избора опозиција имати четири године да се припреми.

"Да припреме стварни план и програм, стварну платформу, на којој ће можда да добију веће поверење грађана", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да се поверење грађана не добија на ширењу мржње према својим политичким неистомишљеницима. 

 

Хвала Си Ђинпингу на честитки за Нову годину; он је велики пријатељ Србије

Председник Вучић захвалио је председнику Народне Републике Кине Си Ђинпингу на честитки коју му је упутио за Нову годину.

"Он је велики пријатељ Србије и бескрајно му хвала. Много лепо су то урадили. Надам се да ћу следеће године имати прилику да га поново угостим овде у Србији и то би ми била огромна част", рекао је председник Вучић током обиласка првих радова на изградњи северне обилазнице око Крагујевца.

На питање шта му је кинески председник пожелео за Нову годину рекао је да је "честитка коју је добио много лепа".

Кинески председник Си Ђинпинг честитао је, заједно са супругом Пенг Лијуен, Нову годину председнику Вучићу.

То је прва новогодишња честитка коју је председник Вучић добио.

У честитки, на којој је приказан део Кинеског зида, пише "Срећна Нова Година" на кинеском и енглеском језику. 

 

Изградња обилазнице од огромног значаја за развој Крагујевца

Председник Вучић изјавио је данас да ће изградња обилазнице око Крагујевца бити од огромног значаја за развој Крагујевца и целе Шумадије.

"У Крагујевцу знају да када кренемо то да радимо, да ћемо и да урадимо и знају да су то велике ствари.  Вредност земље око Крагујевца биће многоструко већа. А у центру града тек многоструко већа, зато што ће имати и више простора, и мање гужве, и камионе ћете да изместите из града", рекао је председник Вучић током обиласка почетка радова на изградњи Северне обилазнице.

Додао је да ће и Шумарице процветати, јер због обилазнице људи који иду према  Чачку, Краљеву или негде другде, неће морати да улазе у град.

Много, много тога се ради и гради.

"Гради се много ауто-путева и брзих саобраћајница по Србији. И Кузмин - Сремска Рача,  Слепчевић - Бадовинци, Шабац - Лозница", рекао је председник Вучић.

Додао је да људи не размишљају о томе да неки људи раде данас на Фрушкогорском коридору, да раде на изградњи најдужег тунела у Србији, да пробијају даље на Муњином брду испод Јелице, на путу до Пожеге, да раде на обилазници од Ужица до Горњег Милановца.

"Те обилазнице су вам саставни део аутопутева. Без њих нема ауто-пута", објаснио је председник Вучић наводећи да су у путеве уложене милијарде и да је то све припрема за 2027. годину када Србија неће изгледати онако како изгледа чак и данас, а неупоредиво у односу на оно како је изгледала пре десет година.

Како је рекао, у овом тренутку даље се гради Моравски коридор и ка Трстенику из правца Крушевац, од Чачка до Краљева, али и од Краљева до Трстеника. 

"Близу четири хиљаде људи ради само на Моравском коридору, то сваког дана. Само што ми о томе не волимо да причамо и не волимо да причамо иначе о добрим стварима", констатовао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао  да је најважније што су успели да нађу новац за све те пројекте, а да је најважније што то ради конзорцијум српских компанија. 

"Верујем и надам се да ће се показати. Морају да ураде најбоље и у року. Ако не ураде, неће добити више ниједан посао. Ако ураде, то им је најбоља референца да наставе да раде и према Мрчајевцима, али да наставе да добију и друге велике пројекте", рекао је председник Вучић. 

Додао је да људи мисле да је лако изградити 20 или 30 км ауто-пута, а сад је то, како је рекао, између 200 и 300, некада и 400 милиона евра, у зависности од терена, и да је зато потребна снажна економија и велики раст.

"То су огромне паре. Не можете ви у буџету да имате увек довољно новца за то, већ морате да идете на финансирање које добијате делом из кредита, које вам преко неке стране државе међудржавним уговором или тендерском процедуром нека обезбеди. Ви укалкулишете ту врсту задуживања и немате проблем уколико имате довољну стопу раста којом то враћате и плаћате, јер вам тиме јавни дуг у односу на бруто домаћи производ не расте", рекао је председник Вучић. 

Са друге стране, истакао је, морате да имате компаније које знају да изведу комплетне радове и ми се трудимо да домаће компаније што више производе и  испоручују.

Председник Вучић је најавио нова улагања и у ИТ индустрију.

"Ми ћемо сада купити нови суперкомпјутер, десет пута веће снаге од овог који је изузетно модеран овде. Да даље проширујемо своје "storage" капацитете, да даље радимо на томе да улажемо у ИТ сектор, у Институт за вештачку интелигенцију, да спојимо Институт за вештачку интелигенцију са Телекомом. То је будућност Србије и у томе да се такмичимо с најразвијенијим земљама", поручио је председник Вучић. 

Председник Вучић је рекао да је Србији потребно још стотине километара путева и да мора да се нађе новац за њих.

"Ми можемо да причамо, наравно и о изградњи канализација, домова здравља, болница, то је део животног стандарда, део здравља наших људи и јако је  важно, али где год одете људе кад питате, они кажу дај ми пут. Све може, може да се живи без свега, али без пута не може. Пут је најважнији", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да поред нових морају да се реконструишу сви путеви у које 50 година нико није реконструисао и нико није мењао. 

 

 

 

Извор: Танјуг