Вести

Вучић: Очуваћемо и одбранићемо изборну вољу нашег народа

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је одржана седница Савета за националну безбедност, јер је вечерас покушано насилно заузимање институција државе Србије и навео да је ухапшено више од 35 особа.

Председник Вучић је рекао за Пинк да је до сада ухапшено више од 35 силеџија и да се наставља хапшење широм града.

"Анализирали смо све што се догађало вечерас и захвалио сам  припадницима како полицијске бригаде, тако жандармерије, свим припадницима полиције, који су тежак терет поднели вечерас, сагледали све информације и са представницима Безбедносне информативне агенције", рекао је председник Вучић.

Поручио је да нико нема право да наноси тешке телесне повреде нашим полицајцима.

"Они су родитељи, они су деца, нечија. Имамо за сада двојицу тешко повређених полицајаца. Једном је једва заустављено крварење. Имамо више лакше или још са нејасно утврђеним степеном повреда повређених полицајаца. Њих су гађали коцкама којима буквално са лакоћом можете да убијете човека. О стаклу којим је падало преко визира на лице, на руке, на ноге да и не говорим", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је у сваком случају тај акт био припреман.

"Наше безбедносне агенције, информативне службе су у потпуности то предвиделе, обавештавали смо јавност. Сви су се правили наивни као да не знају о чему је реч. Вечерас је покушано насилно заузимање институције државе Србије. Видећемо како и на који начин ће то квалификовати. Али до сада у овом тренутку је ухапшено више од 35 силеџија. Наставља се хапшење широм града, насилника и силоватеља и та акција неће стати", рекао је председник Вучић.

Поручио је да ће бити ухапшени, као и  да се за нека лица у овом тренутку утврђује идентитет.

"Сва лица ће током ноћи и јутра бити ухапшена. Где год се скривали, неће моћи да се сакрију. Зато што државу Србију нећете моћи да уништите. Као што нећете моћи да уништите демократију у овој земљи и нећете моћи да уништите изборну вољу народа. Изборна воља народа је светиња. Покушали сте да покрадете изборну вољу. Да без икаквог доказа некога оптужите да није победио, иако добро знате да јесте, иако сте то знали и раније па сте то припремали", рекао је председник Вучић.

"Сада да питамо и представнике ОДИХР-а, који су то чули од њих, који су им рекли три дана пре избора да неће признати изборне резултате јер су знали какви ће бити изборни резултати. Зашто су о томе ћутали. Питаћемо и људе из ОЕБС-а јесу ли то знали и зашто су о томе ћутали. Питаћемо многе странце, зашто су о томе ћутали. И зашто су се смејали када смо им предочили да је једна страна служба нама недвосмислено рекла да се припремају немири и нереди у Србији. Ми се срећом нисмо смејали. Све смо ово добро знали, као што сте видели и врло уздржано, врло примерено и смирено смо реаговали", навео је председник Вучић.

Истакао је да је на седници Савета за националну безбедност био и шеф бироа за координацију служби безбедности Ивица Дачић који сутра у три сата заказао седницу бироа.

"У сваком случају, оно што је за људе важно да знају, дакле, да је ово било припремано. Ми за то имамо чврсте доказе и нећемо од тога да одустајемо. Држава ће да реагује и уверен сам да ће тужилаштво и надлежни државни органи да реагују баш у складу са законима и уставом ове земље. Нико нема право да руши нашу кућу, нико нема право да уништава имовину ове земље, имовину наших грађана, а још мање неко има право да наноси тешке телесне повреде нашим полицајцима", поручио је председник Вучић.

Истакао је да постоје докази да учесници синоћњег насилног протеста нису били убачени, као и да постоје сведоци који су спремни да говоре да је све било припремано.

"Зар вас није срамота да без воље народа покушавате да дођете на власт. Нисам се уплашио протеста, чим сам чуо шта се дешава одмах сам дошао у Председништво и ушао на главни улаз да покажем да сам ту са својим народом", рекао је председник Вучић након седнице Савета за националну безбедност.

Председник Вучић додао је да је одвратна слика коју су организатори протеста послали у свет.

"Да знате само колико је људи хтело да дође у Београд да се обрачуна са њима. Ми за силеџије имамо лек - пажња и мир. И само да кажем да су се, чим се појавила жандармерија, разбежали као зечеви за 1,5 минута. А какву су штету нанели држави", рекао је председник Вучић.

Честитао је полицајцима за које је рекао да су снажне ударе претрпели и изразио наду да ће полицајци бити добро.

Према његовим речима, данас ће се полиција обратити и показати шта је све уништено. 

"Правно ћемо гонити све и ове квази политичаре. Сви ће одговарати за насилничко понашање", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић још једном је поручио грађанима да не брину.

"Србија је озбиљна држава, супротставићемо се свима и победићемо све који желе да нашкоде својој земљи. Сачуваћемо вољу грађана, сачуваћемо и њих, али они који желе да руше своју земљу биће на месту на коме треба да буду", рекао је председник Вучић.

"Желим да вам кажем да не бринете, грађани Србије. Иако су сцене драматичне, јер ми волимо своју земљу, волимо свој град, нисмо навикли на то да нам неко ломи прозоре, да нам неко руши нашу кућу. Да не бринете, зато што никаква револуција није у току", рекао је председник Вучић.

Истакао је да им ништа од тога неће поћи за руком.

"Хвала оним страним службама које су јасно ставиле до знања да знају шта се припрема и обавештавале и давале све податке и нашим обавештајним службама које су правовремено реаговале и тачно знале шта је то што насилници и силеџије планирају", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да су они који су се заклињали у борбу против насиља само још један пут потврдили да су праве силеџије и насилници, да би да руше наше градове, места, села, куће, нашу државу пре свега. 

"Нећемо им дати да сруше нашу државу", поручио је председник Вучић.

 

Имамо доказе да је ово све било припремано

Председник Вучић изјавио је вечерас да постоје докази да учесници насилног протеста вечерас нису били убачени, као и да постоје сведоци који су спремни да говоре да је све било припремано.

"Зар вас није срамота да без воље народа покушавате да дођете на власт. Нисам се уплашио протеста, чим сам чуо шта се дешава одмах сам дошао у Председништво и ушао на главни улаз и да покажем да сам ту са својим народом", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да је одвратна слика коју су организатори протеста послали у свет.

"Да знате само колико је људи хтело да дође у Београд да се обрачуна са њима. Ми за силеџије имамо лек - пажња и мир. И само да кажем да су се, чим се појавила жандармерија, разбежали као зечеви за 1,5 минута. А какву су штету нанели држави", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је честитао полицајцима за које је рекао да су снажне ударе претрпели и изразио наду да ће полицајци бити добро.

"Сутра ће се полиција обратити и показати шта је све уништено. Правно ћемо гонити све и ове квази политичаре. Сви ће одговарати за насилничко понашање", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је још једном поручио грађанима да не брину.

"Србија је озбиљна држава, супротставићемо се свима и победићемо све који желе да нашкоде својој земљи. Сачуваћемо вољу грађана, сачуваћемо и њих, али они који желе да руше своју земљу биће на месту на коме треба да буду", рекао је председник Вучић.

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк