Вести

Шапић: Део опозиције путем анархије покушава да дође на власт

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић изјавио је вечерас поводом покушаја дела опозиције да насилно заузме Стари двор да је штета ненадокнадива и додао да, уколико путем анархије покушавају да дођу на власт, то значи да су уништили државу.

"Ушли смо пре 15-20 минута, имали сте прилике да видите на улазу на шта личи Стари двор. Не знам колико ћу бити речит и колико сам у стању, али ова соба у којој се налазимо је соба која се зове 19.век. Штета је ненадокнадива", рекао је Шапић.

Он је подсетио да је пре неколико дана упозоравао на све то.

"Не знам да ли су сада неки свесни да оно што сам говорио није био мој хир и покушај политичког маркетинга. Рекао сам да, будемо ли дозволили да насиљем и рушењем државе се остварују политички циљеви, ми врло брзо нећемо имати државу", рекао је Шапић.

Види се да је био истинит термин 'мајданизација" који сам употребио, додао је Шапић.

"Ово нормалан човек не може тек тако ни да сажваће, а камоли да коментарише", рекао је Шапић.

Шапић је изјавио је вечерас да се нада да је све што се вечерас догодило, а личи на почетак Мајдана, само последња епизода те врсте и нагласио да у супротном више ништа неће бити важно, ни ко је на власти, јер можемо да изгубимо државу.

Шапић је изјавио да је дошао у Стари двор, иако су га упозорили да то не чини из безбедносних разлога.

Дошао сам јер верујем да лична безбедност некада не може бити у првом плану.

"Суштина је да видите да нисмо напамет говорили то за Мајдан, овде се окупило 1.500 људи, 1.000 или 500 тако је почео Мајдан и данас они више немају државу какву су имали и никада више је неће имати", рекао је он.

Подсетио је да је говорио да не смемо дозволити рушење уставно-правног поретка, 

Морамо да штитимо државу за наше генерације које долазе, рекао је Шапић и захвалио полицији која је реаговала на најбољи начин.

Нагласио је да су два полицајца повређена каменицама, као и да је полиција и овај пут успела да истрпи све нападе. 

Апелујем на све да се дозову памети, рекао је Шапић и упозорио да ово може бити почетак грађанског рата.

"Не смемо да дозволимо да група људи несвесна шта ради и она друга која је свесна и свесно руши државу, а то нема везе са изборима, да нам руше земљу, јер ће ако се то деси бити касно за све, рекао је Шапић.

Шапић је рекао је да ће сутра доћи на посао у Скупштину града, а да ће до тада бити завршен увиђај, као и да се за сређивање онога што је у вечерашњем покушају упада у ту зграду оштећено, чекају упутства Завода за заштиту споменика. 

"Ова зграда је под заштитом споменика културе. Не можемо без Завода за заштиту споменика да сређујемо, доћи ће сутра и даће нам упутство шта можемо да средимо. Свакако, овај намештај из 19. века који је уништен, не можемо да средимо", рекао је Шапић. 

На питање новинара да ли то што је носилац листе "Ми - глас из народа" Бранимир Несторовић вечерашње демонстрације назвао "мајданизацијом" као и Шапић пре неколико дана, може да значи да је ближи томе да подржи владајућу странку, Шапић је рекао да се сада не би бавио том темом и "математиком" да није тренутак, јер су последице вечерашњег насилног покушаја уласка у зграду Скупштине града далеко важније. 

"Ово је далеко важније и веће од свега. Овакав начин исказивања било каквог незадовољства је рушење државе и зато тај термин мајданизација, колико год се чинио рогобатан, данас се показао адекватан. Али, надам се да ћемо са данашњим даном на тај термин заборавити", рекао је Шапић. 

 

Извор: Танјуг