Вести

Ђурић: Сваког дана се боримо у САД да се промени слика о Србима

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић изјавио је да је предлог конгресменке Клаудије Тени да Сједињене Америчке Државе ускрате помоћ Приштини док не оконча прогон Срба и не формира Заједницу српских општина изузетно добра вест за Србију и да то представља изванредну прилику да се чује глас о положају Срба на Косову и Метохији.

Ђурић је рекао, за Танјуг, на питање колики је значај тог предлога, да то није нешто што ће из корена променити ситуацију, али да то отвара простор да се у највишем и законодавном телу Сједињених Америчких Држава чује глас о прогону над Србима на Косову и Метохији.

"Посебно бих желео да нашој јавности скренем пажњу и на чињеницу да је конгресменка у свом законском предлогу затражила хитно повлачење Куртијевих специјалних снага комплетно са севера Косова и Метохије и моментално окончање прогона Срба и кршења људских права", истакао је Ђурић.

Додао је да се нада да ће овај предлог озбиљно размотрити чланови Конгреса и да ће многи од њих подржати све кораке који воде заштити права Срба на Косову и Метохији који доживљавају страдање.

"Неки кажу да је то споровозно етничко чишћење, а резултат је у сваком случају трагичан и ми то морамо да зауставимо. Морамо сваког дана овде да се боримо да се промени слика о Србима и сазна истина о положају хришћанских светиња на Косову и Метохији које доживљавају свакодневни прогон и насртаје на имовину Српске православне цркве, и на храмове, али и на имовину Српске православне цркве Епархије рашко-призренске", указао је Ђурић и подсетио да је у Бањској бањско-лечилишни комплекс који је заједнички грађен са Епархијом и српским системом заплењен нелегално.

Ђурић је додао да је реч о јако тешкој ситуацији, која се могла видети у претходних неколико месеци и нагласио да предлог конгресменке Тени, без обзира на његову законодавну судбину, представља изванредну прилику да се чује глас о положају Срба на Косову и Метохији.

"Да се чује и другачији, српски угао, а не само оно што је приштинска пропаганда која се вешто, годинама, па и деценијама пласира", рекао је Ђурић.

Указао је да је ово, истовремено, веома јасан знак српског деловања у Вашингтону, где српска заједница у Сједињеним Америчким Државама, такође на позив и наше амбасаде и других лидера српске заједнице, једноставно активније делује.

Ђурић је изразио наду ће то у будућности дати још видљивије резултате.

"Клаудији Тени велико хвала, она се и по неким другим питањима налазила неретко и на мети критика и претњи од стране појединих нетолерантних група. Видели смо да је претходних дана подржала и Новака Ђоковића, који је био суочен са нападима. Реч је изузетној жени која је велики пријатељ српског народа", нагласио је Ђурић.

На питање да ли је у Америци већ предизборна атмосфера и да ли исход избора може утицати на Србију, Ђурић је рекао да не би гајио нереална очекивања од исхода америчких избора.

"Подсећам да лидери обе политичке партије у Сједињеним Америчким Државама јесу заступали идеју о независном Косову. Ми треба нашу позицију овде да градимо на чврстим темељима, кроз јачање сарадње са представницима обе политичке странке и кроз изградњу личних контаката, веза, пријатељстава - то је оно што чини утицај у америчком политичком систему", рекао је Ђурић.

Додао је да теба ићи малим, али сигурним корацима напред, кроз економску сарадњу, али и јачање српског лобија.

"Јачање изградње српског лобија овде у Сједињеним Америчким Државама је веома значајан корак који је започет у претходном периоду и очекујем да се унапреди наш положај више на овај начин, него кроз пуко ослањање на победника на америчким изборима", рекао је Ђурић.

Када је реч о сукобу на Блиском Истоку, Ђурић је рекао да Сједињене Америчке Државе нису усамљене у бризи о ескалацији и оценио да цео свет стрепи од тога.

"Подсетио бих на чињеницу да је већ 90 дана у Гази у заробљеништву и српско-израелски држављанин који је 7. октобра отет, о његовој судбини се ништа не зна и његова породица и родитељи не знају да ли је жив", рекао је Ђурић.

Ђурић је додао да се последице тог сукоба и те како осећају и да Србија жели да тај сукоб стане и да се проблеми решавају мирно.

Указао је да напредак и раст Србије, иако она нема никаквог утицаја на та дешавања, зависи од окончања сукоба, не само на Блиском Истоку, већ и истоку Европе.

Ђурић је додао да у овој години има мало шанси да у фокусу америчке спољне политике буде много шта осим америчко-кинеских односа, америчко-руских односа, кризе на Блиском Истоку и да, поред свих других дешавања, тешко да ће остати много простора за бављење западним Балканом.

 

Тесла је један од мостова између Срба и Американаца

Ђурић је изјавио да се данас, на Божић, у Сједињеним Америчким Државама обележава и 81. годишњица од смрти Николе Тесле, истичући да је Тесла уједно и један од мостова између Срба и Американаца.

"Присећамо се његовог дела које обасјава данас и у буквалном и преносном смислу читав свет и захвални смо на томе што као народ можемо да баштинимо традицију овог великана и сећање на њега и овде у Сједињеним Америчким Државама, где је највећи део својих дела у научном погледу остварио", рекао је Ђурић.

Додао је да Тесла и данас у великој мери доприноси у побољшању слике о Србима и на неки начин представља противтежу негативним сликама које су о Србима слане током претходних деценија.

"Због тога је и током претходне године одлуком нашег Министарства спољних послова цела година била година Николе Тесле, у оквиру тога одржане су и научне конференције посвећене Тесли. Теслина научна фондација овде у Америци је у томе одиграла значајну улогу, а ми смо као амбасада организовали заједно са Музејом Николе Тесле пројекцију филма "Бежично" посвећену управо нашем великану", рекао је Ђурић.

Најавио је да је ове године за Српску нову годину у Њујорку планирано одржавање конференције о Николи Тесли, а за Теслин рођендан, нешто касније, биће одржана изложба у сарадњи амбасаде и Музеја Никола Тесла из Београда посвећена нашем великану.

"Ми интензивно сарађујемо и са Теслином научном фондацијом и са Давидом Вујићем и са људима и организацијама које баштине Теслину традицију у САД и планирано је да испред једног од наших нових објеката у српској америчкој престоници буде постављена и велика биста посвећена нашем највећем научнику", рекао је Ђурић.

Један од највећих умова света Никола Тесла преминуо је на данашњи дан 1943. године у Њујорку.

 

 

Извор: Танјуг