Вести

Орлић: Гласове народа неће моћи да украду, то нећемо да дозволимо

Председник Скупштине Србије др Владимир Орлић истакао је у интервјуу за "Pink.rs" да је политика коју ће водити нова Влада осигурана кроз изборни резултат. Биће то политика мира, стабилности и сигурности, убрзаног развоја и даљег јачања Србије као суверене, самосталне и слободарске државе, која се бори за само своје интересе и спроводи искључиво вољу свог народа, подвукао је др Орлић.

* Листа „Александар Вучић – Србија не сме да стане“ остварила је убедљиву победу на изборима. Какви су планови за следећу годину, који су кључни циљеви?

- Управо убедљива победа листе „Александар Вучић – Србија не сме да стане“, неприкосновена народна подршка којом је обезбеђена апсолутна већина мандата у Народној скупштини јесте најважнији политички закључак комплетне 2023. године. Двоструко више гласова у односу на другопласиране, уз значајно повећање подршке кроз 150.000 нових гласова од претходних парламентарних избора, снажна су порука да народ и у годинама које следе жели наставак оне државотворне политике коју у Србији предводи председник Вучић.

Сада је кључно да са великом енергијом ту политику и наставимо: метро, нови БИО4 кампус, национални стадион, брзе пруге, аутопутеви и брзе саобраћајнице, даља повећања пензија и плата, убрзане припреме за "ЕXПО 2027"... све то спада у послове који нас очекују током ове године. Народ је поручио: Србија не сме и неће да стане! Онда баш тако има и да буде, за нас је реч народа увек – светиња.

* Очекујете ли промене у саставу Владе Србије и да ли је СНС разматрао ту тему? Постоји ли могућност да у новом тиму буду и нека нова лица?

- Сви разговори о Влади тек следе, за људе је најважније да знају - политика коју ће та Влада да води је већ сада осигурана кроз изборни резултат: биће то политика мира, стабилности и сигурности, убрзаног развоја и даљег јачања Србије као суверене, самосталне и слободарске државе, која се бори за само своје интересе и спроводи искључиво вољу свог народа. Председник државе Александар Вучић као лидер управо те и такве политике, наша Народна скупштина у новом сазиву и Влада коју ће Скупштина изабрати, радиће и бори ће се заједно и у наредне четири године - Србија је тако одлучила. Што се тиче нових лица, Српска напредна странка о томе води рачуна у континуитету: и међу кандидатима за народне посланике у новом сазиву предложила је више од 60 одсто потпуно нових људи, указала им шансу да се боре за наш народ и државу, заступају у Скупштини политику прогреса којој сви заједно припадамо.

* Сведочили смо немилим сценама на улицама Београда у претходнихнеколико дана. Како коментаришете понашање опозиције?

- Како је бивши режим водио кампању свих претходних месеци, тако је и завршио: насиљем, мржњом, лажима и преварама. Сву своју “политику” су одавно свели на безумну личну мржњу према једном човеку и његовој породици, зато што не могу политички да га победе. Да парадокс буде већи,највећи насилници које Србија памти окупили су се под паролом “Против насиља”, па узели да демолирају Стари двор, линчују полицију и малтретирају обичан народ, кукавички сваљујући сву кривицу на неке младе људе које су они позвали да у томе учествују. Хулиганско дивљање над институцијама, насиље и иживљавање над људима били су и остали једино што такви умеју да покажу. Све гарнирано јефтином глумом, патетиком и бљутавим лажима, чији је једини смисао да се оправдају пред својим бирачима за то што су их поново слагали. Отуд и њихова одвратна хајка на Србе из Републике Српске, вређање свих који не живе у кругу двојке, љигаво призивање странаца да у Србији уведу некакаву намесничку управу и баш њих посаде на власт – мимо воље народа. Од свега тога нема ништа: гласове народа неће моћи да украду, то нећемо да дозволимо. Узалуд им је да машу заставом Мајдана по Теразијама, овде људи неће да иду за тим. Могу само лепо да прихвате резултате које су уосталом сами и потврдили потписујући све записнике са бирачких места, па да коначно размисле у чему треба да промене – себе. Што ће и прихватити и признати, чим оберучке преузму мандате и паре додељене на основу коначних резултата избора.

* Да ли сте задовољни радом Скупштине Србије у претходној години?

- Скупштина је свој најважнији посао, онај који се односи на усвајање закона и доношење одлука значајних за нашу државну политику, обавила у целости. Озбиљна и одговорна већина народних посланика тај је посао обављалапредано и успешно, па агресивна мањина из редова бившег режима ни уз свенасиље, вандалско и уличарско понашање незапамћено у историји овдашњег вишестраначја – није то успела да спречи, нити поквари. Остаће забележено да је, уз све друго, овај сазив Скупштине усвојио сет правосудних и медијских закона, којима смо стандарде демократије и владавине права у нашој земљи подигли на највиши ниво икада, ратификовала Споразум о слободној трговини са Кином који је од историјског значаја. Завршили смо још неке послове из те категорије: објавили прву монографију о Народној скупштини, какву нисмо имали од времена устаничких зборова до данас, у озбиљном и репрезентативном издању, током прошле године. Припремили смо Књигу стандарда НСРС, такође прву ове врсте, чије објављивање следи пред почетак новог сазива. Завршено је уређење платоа испред Дома, а након пуних 22 године обезбедили смо и нови конференцијски систем за нашу Скупштину, који ће у целости бити пуштен у рад током 2024. А показали смо и да је Скупштина била заиста народна, у правом смислу: у поређењу са претходним сазивом који је трајао нешто дуже - имали смо двоструко више организованих посета за грађане и двоструко више посетилаца, више деце и младих свих узраста обишло је Дом Народне скупштине и укупно више од 10 хиљада људи упознало се са историјским и културним благом којеон чува. Огроман допринос раду и свим резултатима постигнутим током сазива дали су запослени у Скупштини и њеним службама, вредни, стручни ипосвећени људи, којима на показаном односу и залагању треба одати заслужено признање.

* Србија се и ове године суочавала са бројним притисцима по питањуКосова и Метохије, а Срби који тамо живе са бруталним, чини се свеучесталијим, нападима. Сматрате ли да ће тензије расти у 2024. и има ли изгледа да би овај проблем могао у скоријем периоду бити решен?

- Сви знају да је узрок и искључиви кривац за све лоше што се у последње две године на КиМ дешава – Аљбин Курти. Уколико га његове газде не обуздају, а питање је да ли то желе, нема изгледа да ће он своје понашање да промени. Зато кад по Београду чујете лажне „десничаре“ да дувају у исту тикву са тајкунима и сецикесама из бившег режима, па хорски нападају и оптужују председника Вучића и Србију, јасно вам је да такви скупа навијају за Куртија и против сопствене државе и народа. Прижељкују да Србија пропаднена КиМ, а да се они дочепају власти, па без задршке пактирају са свима који говоре да је за њих „Косово независно“, који су 2011. признали таблице иличне карте, а и данас говоре да НАТО није крив за злочин који је починио1999., већ им је за све крива Србија. Никада такви нису ни хтели да се боре за КиМ, само су гледали шта могу да узму за себе, па нам и оставили немогуће услове да се данас боримо. Ипак, одлука је председника Србије увек била: да се боримо и у тим немогућим условима, да не одустајемо никада. Политика Александра Вучића је обезбедила 28 повучених признања тзв.“Косова” претходних година, нико други. Једино он чврсто саопштава свакоме у лице да Србија никада неће признати тзв. “Косово”, неће пристати на столицу у УН, нити на чланства у припадајућим међународним организацијама. Чувајући свој Устав и Резолуцију 1244 ми чувамо и међународно право, тражимо да се оно поштује и у случају наше земље. Управо зато, убедљивије него на било ком другом простору, Срби са КиМ свој глас и подршку на изборима дали су листи која носи име председника Србије Александра Вучића, његовој политици и његовој борби. Ту ћемо борбу и да наставимо, упркос Куртију и свима који са њим дувају у исту тикву, било да је реч о овдашњим тајкунима и патрљцима бившег режима који им из џепа вире, било да су у питању њихови страни ментори. Нема повлачења пред најгорима, ни ове, нити било које наредне године.

 

 

 

Извор: Пинк