Вести

Танасковић: Улажемо у пољопривреду 600 милиона евра

План развоја Србије "Скок у будућност - ЕКСПО 2027" укључује и пољопривреду и пољопривредне произвођаче. Планира се раст субвенција од 70 одсто, а држава ће највише пажње посветити сточарима. Циљ је да се сточни фонд не само сачува већ и увећа, а први ефекти се очекују до краја године, рекла је за министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Јелена Танасковић.

Оно што је започето прошле године биће настављено у овој години, а како наглашава министарка Танасковић улагања у пољопривреду ићи ће узлазном линијом до 2027. године.

"Ми смо повећали све субвенције за 60 одсто у неким секторима, али планирамо да идемо даље. Улагање у пољопривреду биће око 600 милиона евра и та средства су намењена пре свега малим и средњим газдинствима, развоју руралног туризма и инфраструктуре. Технолошки развој је веома важан како би наша пољопривреда била одржива и конкурентна", рекла је министарка Танасковић.

Министарка Танасковић рекла је да држава подржава оне који желе да се баве пољопривредном производњом, а посебан акценат је стављен на сточарство.

"Прошле године увезли смо најквалитетнија грла, а нашим сточарима ћемо давати и семе. Наш циљ није само очување, него и повећање сточног фонда, и надамо се првим ефектима до краја године и раст од 5-8 одсто", рекла је министарка Танасковић.

У 13 општина мештани ће добити воду, реч је о мањим селима, и на тај начин преко 50.000 људи имаће воду.

Када је реч о наводњавању ове године радиће се санација или изградњу нових система наводњавања на 108.000 хектара.

"Пре свега реч је о Срему, Банату и Бачкој и тамо ће се радити 103.000 хектара, затим у Тополи, Пожаревцу, Шапцу и Неготину, али и другим општинама, свуда где су пројекти спремни. Наводњавање је кључно за нашу пољопривреду,  јер уз то не може да се деси да производња подбаци", рекла је министарка Танасковић.

 

 

Извор: РТС 1