Вести

Гујон: Важно да Србија и Северна Македонија чувају свој национални идентитет

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је да ниво организације Светосавске академије у Скопљу показује колико су везе између Срба и Македонаца и између Републике Србије и Северне Македоније јаке на радост обе државе.

"Свети Сава, је државни празник који је признат законом у Северној Македонији и то скоро две деценије, значи 17 година тачно, што показује велико поштовање према српској заједници овде, према српском народу, али и према Републици Србији", рекао је Гујон.

Гујон је додао да је важно да Република Србија и Северна Македонија чувају свој национални идентитет, своју културу и свој језик.

"Зато смо ми као Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону претходне три године финансирали културне пројекте у износу од 17 милиона динара, што је омогућило стипендирање 21 ученика који похађају школу на српском језику. Омогућили смо одржавање разних манифестација, помогли смо културно уметничким друштвима, школама језика и све то са циљем да српски идентитет живи међу Србима у Северној Македонији", нагласио је Гујон.

Гујон је истакао да су Срби и Македонци два изузетно блиска народа, слична и по језику и по менталитету.

 

Извор: Танјуг