Вести

Весић: Одлуке у Србији доносе државни органи, а не странци

Део политичких странака у Србији сматра да не можемо сами да водимо државу већ да морамо да имамо "туторе са стране", изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић, уз оцену да је то жалосно и ружно и поручио да ће Србија одлуке доносити самостално.

Министар Весић рекао је, гостујући на ТВ Пинк, да је одлука сваке европске институције значајна у смислу да је треба пажљиво размотрити, али и указао на то какав је утицај Европског парламента у политичком систему Европске уније.

"Утицај Европског парламента у Унији је маргиналан рекао бих саветодавни. Да смо до сада хтели да слушамо одлуке Европског парламента, вероватно бисмо признали самопроглашену независност Косова и Метохије јер је Европски парламент, између осталог, то тражио од Србије једном од ранијих резолуција. Уосталом ни земље чланице ЕУ не испуњавају захтеве из резолуција Европског парламента", рекао је министар Весић.

Додао је да су тренутно у Европском парламенту већину чине странке екстремне левице као и зелене странке које су како је рекао, талибански, ектремно против Србије. Те странке су својом екстремистичком и искључивом односно како је Весић назвао талибанском политиком "многе од европских земаља у којима су на власти довеле су у проблем".

"Ми ћемо, као што је председник Србије Александар Вучић рекао, са пажњом размотрити сваку иницијативу, али ћемо одлуке доносити самостално и нећемо спроводити одлуке туђих органа, а Европски парламент није орган чије смо одлуке у обавези да спроводимо. Нису обавезне ни земље чланице Европске уније, а камоли оне које то нису тако да ћемо саслушати мишљење које нам шаљу али ћемо свакако радити у интересу Србије и одлуке у нашој земљи доносиће српски државни органи", истакао је министар Весић.

Навео је да је недавно један од посланика странке Вука Јеремића, Владимир Гајић, написао на твитеру да је због онога што опозиција данас тражи, Србија 1914. године ушла у рат, да неко са стране, уместо наших изборних комисија, доноси одлуке ко је победио на изборима.

"Да дође неко са стране, вероватно онај (Андреас) Шидер из Аустрије и да, као што су Аустроугари 1914. године то хтели да ураде, одреди ко ће бити на власти, у овом случају вероватно Драгана Ђиласа прогласи за победника", рекао је министар Весић.

Коментаришући нападе на брата председника Вучића, Андреја Вучића, у црногоским "Вијестима", Весић је рекао да Андреј Вучић већ годинама пролази кроз харангу само зато што брат председника Србије.

Министар Весић рекао је да је и на прошлим изборима стратегија опозиције била да своју кампању спроводи нападајући Александра Вучића и његову породицу.

"Нисмо могли да чујемо у кампањи ниједан конкретан предлог опозиције", рекао је министар Весић и додао да опозиција не разуме шта је политичка борба где странке излазе са својим политичким програмима и тако траже наклоност бирача, па онда они који победе спроводе тај програм.

Навео је да тако изгледају кампање у свакој демократској земљи, осим у Србији јер, како је рекао, наша опозиција није дала одговор грађанима ни на једно важно питање – шта мисле о повећању плата и пензија, да ли би увели санкције Руској федерацији, да ли би признали самопроглашену независност Косова и Метохије.

"Цела њихова кампања је била напад на Александра Вучића и његову породицу. То је исти сценарио који траје већ годинама", рекао је министар Весић.

Навео је да иза напада на Александра Вучића и његову породицу стоји Драган Шолак, власник Јунајтед групе и одређених медија у Србији који, додао је Весић, има своје медије и у Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори и Грчкој, који делују синхронизовано.

"Тако се пусти нетачна прича, у овом случају преко ‘Вијести’ које су у власништву господина Шолака, а онда домаћи медији то преносе, али не наводе да то пишу Шолакови медији већ медији у Црној Гори", рекао је министар Весић.

Навео је да се то дешавало много пута и као пример навео случај некадашњег премијера Србије Зорана Ђинђића и хрватског недељника "Национал" преко којег је кренула кампања против Ђинђића након што је одбио да једна од хрватских фирми добије монопол на трговину цигаретама у Србији, већ је рекао да ће то бити одређено на тендеру.

Министар Весић рекао је да су сви захтеви опозиције заправо захтеви Шолака.

"Нападају Вучића и његову породицу јер мисле да ће тако, пошто немају политички програм, моћи да сруше власт у Србији. Никада нису научили ништа из својих грешака и сваки пут када су спроводили кампању напада на Вучића и његову породицу губили су изборе још убедљивије", рекао је министар Весић.

Говорећи о проблему Косова и Метохије, Весић је рекао да је Србија мала земља која је суочена са великим притисцима и која се бори да очува свој интегритет и суверенитет.

Подсетио је да проблем КиМ постоји дуже од стотину година и да је, после самопроглашења независности КиМ, велики број земаља у свету, пре свега западних, ту самопроглашену независност признало.

"То је чињеница са којом се суочавамо и пред којом не треба жмурети, нудити олака решења и говорити како то може да се реши за минут као што овде говоре неки десничари, а знају и сами да то није могуће јер то значи рат са НАТО пактом. Такође, има и оних који кажу да треба признати самопроглашену независност и да ћемо тако решити све проблеме што није тачно", рекао је министар Весић.

Истакао је да је једина могућа и реална политика она коју спроводи председник Вучић.

Министар Весић рекао је да Србија брани свој територијални интегритет у складу са могућностима које тренутно имамо у међународној заједници, тражећи савезнике у свету и додао да је резултат такве политике да већина земаља чланица Уједињених нација данас не признаје самопроглашену независност КиМ док ју је, у време док Вучић није био на власти, већина земаља чланица УН признавала.

"Истовремено, боримо се да не угрозимо развој наше земље јер само економски снажна Србија може да брани националне интересе Срба где год да живе. Економски слаба Србија у којој се не живи добро не може ни да наоружава своју војску нити да брани националне интересе и зато је политика председника Вучића најбоља и једина могућа, реална политика у овом тренутку", закључио је министар Весић.

 

Ове године почиње изградња ауто-пута од Пожеге према Црној Гори

Министар Весић најавио је данас да ће ове године почети изградња ауто-пута од Пожеге према Црној Гори, а да се очекује да ће током фебруара бити уговорена изградња првог дела ауто-пута од Пожеге до Котромана чиме ће Ужице и Чајетина бити прикључени на мрежу ауто-путева.

Министар Весић рекао је да ће ове године бити расписани и први тендери за изградњу брзе пруге између Београда и Ниша, чија ће укупна дужина бити 230 километара.

Како је додао, када та пруга буде завршена, путовање возом између ова два града трајаће сто минута.

Министар Весић навео је да ће се касније радити брза пруга према Северној Македонији и Бугарској, али и подсетио да је у току изградња брзе пруге од Новог Сада до Суботице.

Навео је да је завршено 74 одсто радова на тој прузи која ће бити дуга 108 километара и која ће, као што је и обећао председник Србије Александар Вучић, бити завршена до краја ове године.

Након тога, појаснио је Весић, потребно је око три месеца за тестирање пруге тако да ће, како је рекао, возови њоме почети да саобраћају у марту наредне године.

Додао је да се очекује да ће Мађарска 2026. године завршити свој део брзе пруге до Будимпеште, те да би најкасније почетком 2027. године требало да буде пуштена у саобраћај та пруга којом ће се од Београда до Будимпеште стизати за нешто мање од три сата.

Министар Весић рекао је да је програм развоја Србије до 2027. године, који је недавно представио председник Вучић, амбициозан, али реалан.

Навео је да тај програм подразумева да до краја 2027. године просечна плата у Србији буде 1.400 евра, а просечна пензија 650 евра, да бруто друштвени производ буде око 92 милијарде евра са могућношћу да достигне сто милијарди евра, као и изградњу 487 километара ауто-путева и брзих саобраћајница од чега ће само ове године бити изграђено и пуштено у саобраћај 166 километара.

Министар Весић навео је да ће, између осталог, комплетно бити завршени Моравски коридор, Дунавски коридор и Фрушкогорски коридор са тунелом Иришки венац и три моста у Новом Саду.

Такође, навео је да ће бити завршено и првих 24 километара ауто-пута Београд-Зрењанин-Нови Сад, односно деоница од Београда до Ковачице, као и 50 километара брзе саобраћајнице "Смајли Војводине", од Бачког Брега до Кљајићева и од Србобрана до Врбаса.

 

 

Извор: ТВ Пинк