Вести

Танасковић: Чувамо културу, традицију и обичаје

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Јелена Танасковић свечано је данас отворила изложбу "Сретење 2024 - одликовања династије Обреновић и Карађорђевић” у Народном музеју у Лесковцу.

Обраћајући се званицама, Танасковић је рекла да су у сусрет Дану државности "овакве изложбе и културна дешавања права ствар", и додала да јој је жао што и раније на овај начин нису организовани, због очувања културе, традиције и историје.

"Српски народ је кроз историју показао колико је велик. О томе треба да причамо не само 15. фебруара него сваки дан у години. Нове генерације не смеју да забораве шта се кроз историју дешавало", нагласила је Танасковић.

Подсетивши да су на Сретење 1804. кренули устаници из Орашца, и да је Сретењски устав из 1835. године на тај дан угледао светлост дана, Танасковић је додала да је то била "светлост за будућност коју данас живимо".

Танасковић је рекла и да треба чувати традицију, и да ордење није само део тканине и метал, већ говори шта се кроз историју дешавало.

Историчар Народног музеја у Лесковцу и коаутор изложбе Владимир Петковић је истакао да су њоме желели обележити 220 година од Првог српског устанка, којим је почела Српска револуција, међу чијим врхунцима су били Сретењски устав и стицање независности Србије 1878. године.

Петковић је додао да је концепт изложбе да представе одликовања обе династије Обреновић и Карађорђевић, а прате их фотографије градоначелника Лесковца, индустријалаца и ратника, "који су дали последњу кап крви за слободу".

Навевши да је најстарије одликовање у музеју Споменица српско-турских ратова 1876-1878, Петковић је додао да је прво одликовање Обреновића Таковски крст установљен 1865. године, поводом пола века од Другог српског устанка, а прво Карађорђевића Карађорђева звезда из 1904. године.

 

Извор: Танјуг